Udruženje Život nije zadovoljno
0

Zatvorili pse lutalice u boks, jer su godinu prljali krug firme u Butmiru

Piše: N. J.
I aktivistica Udruženja "Život" je donijela hranu psima u Butmiru
I aktivistica Udruženja "Život" je donijela hranu psima u Butmiru
Nakon što su od nadležnih godinu dana tražili da zbrinu pse koji su "okupirali" krug preduzeća Sigma d.o.o. Butmir, v.d. direktora firme Miralem Bakal odlučio je sve pse zatvoriti u ograđeni prostor, uz osiguranu hranu i vodu.

Potvrdio je to u razgovoru za Klix.ba sam Bakal kazavši da više nisu mogli trpjeti da psi prljaju krug preduzeća, kao i manji park koji se tu nalazi.

"U neposrednoj blizini je i naš restoran društvene ishrane za 110 radnika i postalo je zaista degutantno svakodnevno gledati i čistiti pseći izmet u krugu preduzeća. Stoga smo ih odlučili zatvoriti u ograđeni prostor uz osiguranu hranu i vodu, a evo danas ćemo im i natkriti taj prostor kako ne bi kisnuli", rekao je Bakal za Klix.ba.

Prebacivanje odgovornosti

Dodaje kako su zatvorili devet odraslih pasa i sedam kučića, dok su u drugi boks stavili kuju koja je pred okot.

"Mi smo godinu dana od svih nadležnih ustanova tražili da odvedu i zbrinu negdje pse iz kruga našeg preduzeća, no to se nije desilo. Uvijek bi jedni prebacivali odgovornost na druge i tako unedogled. Sada kada smo se odlučili na ovaj potez, javili su nam se iz udruženja za zaštitu životinja kazavši da će oni naći smještaj za kuju koja je pred okot. Također, u narednih 15-ak dana bi ljudi iz zemljoradničke zadruge, koja ima ugovor sa Općinom Ilidža o zbrinjavanju pasa lutalica, trebali odvesti i ostale pse i riješiti problem koji smo imali sve ovo vrijeme", kazao je Bakal.

Ipak, neki građani Butmira nisu bili baš saglasni sa ovim potezom direktora Sigme te su o svemu obavijestili Udruženje za zaštitu životinja "Život". Članovi ovog udruženja su odmah obavijestili veterinarsku inspektoricu koja je izašla na mjesto događaja, ali nisu bili zadovoljni njenom reakcijom.

Aktivisti ponudili pomoć

"Njen stav je bio da psi imaju hrane i vode te da nema razloga za neku lošu reakciju", kazali su u Udruženju, ističući kako je inspektorica bila dužna osigurati smještaj životinjama te barem naložiti direktoru Sigme da poboljša uslove u boksu u kojima su zatvoreni psi. Članovi Udruženja su, također, ponudili pomoć u vezi sa vakcinisanjem, sterilizacijom i kastracijom ovih pasa, kao i zbrinjavanjem skotne kuje, što je direktor Bakal i prihvatio.

U Udruženju smatraju da psi borave u lošim uslovima i pate u boksu, te napominju da će do kraja pratiti razvoj situacije.