Porezna inspekcija u HNK
0

Zatvoreno osam kladionica "Derby Bet shop"

FENA
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u utorak su nastavili s pojačanim kontrolama i aktivnostima i izvršili kontrolu 16 objekata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, u gradovima Mostar, Čapljina i Konjic.

Pri odabiru objekata koji su bili predmet kontrole korišteni su obavještajno-istražni podaci Sektora za obavještavanje i istrage.

Predmet kontrole bila je provjera zakonitosti poslovanja, zapošljavanje radnika u skladu sa zakonom, evidentiranje prometa i rad bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog neposjedovanja odobrenja za rad Federalnog ministarstva finansija zapečaćeno je osam uplatnih mjesta za klađenje, pravnog subjekta "Derby Bet shop" d.o.o. i jedno uplatno mjesto za klađenje, pravnog subjekta "Petica plus“ d.o.o.

Zbog neovlaštenog priređivanja igara na sreću putem poker aparata i slot automata te neprijavljenih radnika, zapečaćena su i (tri) samostalna ugostiteljska objekata, caffe "Barloti“ Konjic, vl. Šahinović Almir; restoran "Laemi", Mostar, vl. Lerić Ševala i caffe "VV“, Mostar, vl. Sofić Safet.

Dva objekta, za koje je postojala sumnja da posjeduju poker aparate putem kojih priređuju igre na sreću, bila su zatvorena, dok u dva kontrolirana objekta nisu utvrđene nepravilnosti u radu.

Aktivnosti su provedene bez ometanja federalnih inspektora u obavljanju dužnosti.

"Napominjemo da će kontrole zakonitosti poslovanja biti nastavljene kod poreznih obveznika, na cijelom području Federacije BiH, u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH i ostalim poreznim zakonima", ističe se u saopćenju za javnost Porezne uprave FBiH.

U svim slučajevima Porezna uprava će izreći sankcije i preduzeti mjere u skladu s poreznim zakonima i Krivičnom zakonu Federacije BiH.