Do formiranja komisije
0

Zatvorenici iz FBiH još čekaju pomilovanje

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zatvorenici u Federaciji Bosni i Hercegovini koji su podnijeli zahtjeve za pomilovanje još čekaju na rješavanje svoga statusa, jer na nivou ovog entiteta još nije oformljena stručna komisija koja bi razmatrala njihove zahtjeve.

Podsjećamo, zatvorenici u FBiH od 2005. godine nisu imali prava na pomilovanje jer je tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown ukinuo državi zakon o pomilovanju, nakon kontroverzne odluke predsjednika Federacije BiH o pomilovanju bivšeg stranačkog kolege, Muniba Jusufovića, osuđenog na deset mjeseci zbog zloupotrebe položaja. Ashdown je također zamjerio što je zakon donesen bez ikakvog objašnjenja i rasprave u javnosti.

FBiH je četiri godine bila bez ovog zakona i zbog pokušaja da se prijedlozima zakona Predsjedništvu FBiH da pravo da daje pomilovanja osobama koje su osudili pravosudni organi na državnom nivou.

Parlament FBiH je početkom ove godine napokon potvrdio Zakon o pomilovanju, nakon što je prijedlog ovog zakonskog teksta bio više puta u parlamentarnoj proceduri, te upućivan na usaglašavanje zajedničkoj parlamentarnoj komisiji čiji su članovi oba doma Federalnog parlamenta.

Njime je propisano da predsjednik Federacije BiH, uz saglasnost dva potpredsjednika, može pod određenim uslovima dati pomilovanje osuđenicima kojima su kazne izrečene u federalnim sudovima.

Pomilovanje ne mogu dobiti ni pod kojim uslovima počinioci ratnih zločina i zločina genocida, a zakon također nalaže da osuđenik ne može dobiti pomilovanje prije nego izdrži određeni vremenski period kaznu zatvora.

Kako saznajemo u Ministarstvu pravde FBiH, prispjeli zahtjevi o pomilovanju neće biti rješavani prije formiranja stručne komisije.

"Prema zadnjih informacijama, broj zahtjeva za pomilovanje u ovom entitetu se kreće od 12 do 15. U skladu sa donesenim zakonom, treba naglasiti da pomilovanje nije pravo zatvorenika ili obaveza nadležnih institucija, već samo i isključivo akt milosti", kazao je za naš portal Entoni Šeperić, portparol Ministarstva pravde FBiH.