BiH
0

Zatvorena manifestacija "Dani Sarajeva u Beču"

FENA
U Beču u parku Augarten/Bunkerei održan je koncert na otvorenom na kojem se predstavilo Kulturno umjetničko društvo "Lola". Tim koncertom zatvorena je Manifestacija "Dani Sarajeva u Beču", koja je zvanično počela 21. aprila.

Ansambl "Lola" pred oko 1.000 gledalaca izveo je igre i pjesme naroda BiH, u izvornim narodnim kostimima i uz muzičku pratnju narodnog orkestra. U intermecima folklornih koreografija izvedene su sevdalinke uz izvorni instrument saz.

Koncert je trajao dva i pol sata i na pozornici u parku Augarten nastupilo je 40 izvođača "Lole".

Manifestacija "Dani Sarajeva u Beču" otvorena je 21. aprila izvedbom ansambla "Sonemus" i modnom revijom "San o Katarini" dizajnera Adnana Hajrulahovića Haada u bečkoj vijećnici "Wappensaal".

Manifestaciju su otvorili gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i gradonačelnik Beča Michael Haupl. Gradonačelnica Sarajeva je tom prilikom gradonačelniku Beča Michaelu Hauplu uručila Plaketu Grada Sarajeva kao jedno od najvažnijih priznanja Grada Sarajeva u znak zahvalnosti za humanost i pomoć Pedijatrijskoj klinici i Dječijem domu "Bjelave" koji je pružio za vrijeme prošlogodišnjeg otvaranja manifestacije "Dani Beča u Sarajevu" kada se dogodila tragedija na Bjelavama.

Istu noć u restoranu "Galaxie" u Beču organizirana je i bosanska gala večera uz Damir Imamović Trio, a domaćin gostima i zvanicama bila je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac. Zvanicama na večeri poslužena su tradicionalna bosanska jela. Večeri je prisustvovala i druga predsjednica Pokrajinskog parlamenta Grada Beča Erika Stubenvoll.

U Palati Palffy u Beču od 21. aprila do 4. maja bile su otvorene i izložbe "Sarajevo 1878.-1918." i "Savremena bh. umjetnost - prerađeno". Izlagač izložbe "Sarajevo 1878.-1918." bio je je Muzej Sarajeva, a izlagači izložbe savremene bh. umjetnosti "Prerađeno" bili su Galerija Collegium artisticum i Umjetnička galerija BiH.

U okviru manifestacije, u tržnom centru "Q 19" od 22. do 26 aprila bila je upriličena i prezentacija starih zanata i turističke ponude Sarajeva, a predstavljeni su i projekti preduzeća ZOI 84. Posjetioci su bili posluženi bosanskom kafom iz džezve za Ginisa.

U utorak 22. aprila u Palati Palffy bila je organizirana i promocija knjige "Vrtna arhitektura bosanskih avlija kao dio kulturne baštine", autorica prof. dr Tatjane Ljujić – Mijatović i Azre Švrakić, dipl. biolog. U Palati Palffy bio je održan i koncert savremene ozbiljne muzike "Sonemus" u izvedbi Ansambla "Sonemus".

U okviru manifestacije "Dani Sarajeva u Beču" u Palati Palffy 23. aprila bila je upriličena i prezentacija "Hagade" i "Ahdname" u organizaciji Jevrejske zajednice BiH i Franjevačkog samostana Fojnica.