BiH
27

Zatvorena birališta u BiH, glasalo nešto više od 2.300 birača

FENA
U 19 sati zatvorena su birališta na području Bosne i Hercegovine na kojima su hrvatski državljani koji žive u BiH mogli glasati za izbor hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu.

Odaziv u nedjelju bio je znatno veći nego u subotu a na svih sedam birališta do 18 sati tokom dvodnevnog glasanja svoje je biračko pravo iskoristilo 2.348 hrvatskih državljana, potvrdila je Hini Mirela Lucić, sekretarica u hrvatskoj ambasadi u Sarajevu i koordinatorica za provođenje izbora na teritoriji BiH.

"Samo u nedjelju glasalo je više od 1.700 birača dok ih je u subotu to učinilo nešto više od 600", pojasnila je Lucić.

Najveći odaziv birača bio je na području Mostara gdje ih je glasalo nešto više od 900.

Među glasačima bio je i veliki broj onih koji se nisu prethodno registrirali a sudjelovanje na izborima ipak im je omogućeno na temelju posebnih potvrda kojih je izdano nešto više od 1.200.

O prvim neslužbenim rezultatima glasanja predsjednik Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin saopštit će na konferenciji za novinare u 21,45 sati.

Do 16 sati, kako je izvijestio DIP, na izbore za hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu ukupno je izašlo 14,63 posto birača, odnosno njih oko 445 hiljada.

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin saopštio je da su do 16 sati izbori protekli mirno, te da su od Ravnateljstva policije obaviješteni samo o incidentu u Petrinji, gdje je jedan birač vrijeđao članicu biračkog odbora te je protiv njega podignuta prekršajna prijava.

Hrvatski građani danas su birali buduće članove Europskog parlamenta koji će ih predstavljati nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju. Cijela Hrvatska bila je jedna izborna jedinica, a birači su mogli birati između 12 kandidata s 28 kandidacijskih lista - 27 stranačkih i jedne liste skupine birača. Od stranačkih lista samostalnih je bilo 19, a osam koalicijskih.

Pravo glasa ima 3.738.708 birača s prebivalištem u Hrvatskoj i 2.243 njih bez prebivališta u Hrvatskoj, što je 763.814 birača manje nego na europskom referendumu u januaru prošle godine.

Danas izabranim predstavnicima Hrvatske u EP-u mandat će trajati godinu dana, do redovnih izbora 2014.

Europski parlament, uz Vijeće ministara, čini zakonodavnu vlast EU i provodi demokratski nadzor nad drugim institucijama EU-a.