Emyr Jones Parry
0

"Zatvaranje OHR-a zavisi od domaćeg dogovora"

Piše: F. Borić
Jones Parry: Iskoristiti šansu koju daju EU i NATO
Jones Parry: Iskoristiti šansu koju daju EU i NATO
Britanski diplomata u penziji, nekadašnji ambasador ove države pri Ujedinjenim nacijama, stalni predstavnik NATO-u, te nesuđeni šef OHR-a, Emyr Jones Parry, danas je, družeći se sa novinarima, kazao kako će predstavnici međunarodne zajednice pozdraviti dan kada visoki predstavnik u BiH bude suvišan.

"Ako vlasti u Bosni i Hercegovini mogu doći do dogovora koji će značiti da OHR više nije potreban, to će biti dočekano kao dobra vijest. Ali, to treba doći iznutra", kazao je novinarima Jones Parry, potcrtavajući da je na domaćim snagama da ostvare neophodne reforme.

"Mogućnosti za članstvo BiH u Evropskoj uniji i NATO-ću. Moja želja je da se iskoristi ta prilika, da svi postanu svjesni prednosti koje nose članstva u ovim organizacijama, te da se usvoje reforme koje će vas voditi ka tom cilju", kazao je iskusni britanski diplomata.

Jones Parry je rekao kako treba ostaviti prošlost i razlike iza sebe.

"Znate li koja je razlika između političara i državnika? U tome što političari misle na sljedeće izbore, a državnici na sljedeću generaciju", kazao je Jones Parry, izražavajući nadu da u BiH postoje državnici.

Nekadašnji šef Misije Velike Britanije pri UN-u osvrnuo se i na ulogu Bosne i Hercegovine u Vijeću sigurnosti UN-a. Naša država prvog januara preuzima predsjedavanje ovim tijelom. Jones Parry je kazao kako, bez obzira na sve, sistem u VS UN-u funkcionira.

"Vjerujem da ne postoji razlog zašto BiH ne bi mogla biti dobar predsjedavajući Vijeća sigurnosti UN-a, bez obzira na unutrašnje ustavno uređenje BiH", kazao je Jones Parry.