BiH
0

Zatvara se kanadska ambasada u BiH

SRNA
Kanadska Vlada odlučila je da iduće godine zatvori svoju ambasadu u BiH zbog ekonomskih razloga, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" u Predsjedništvu BiH.

Kanada će ubuduće BiH pokrivati nerezidentno iz Budimpešte, gdje ima svoju ambasadu.

Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH prije nekoliko dana zvanično je obaviješteno da će kanadske vlasti zatvoriti svoju ambasadu u BiH.

Istovremeno, zatražena je saglasnost od bosanskohercegovačkih vlasti da otvore počasni konzulat Kanade - piše u sutrašnjim "Nezavisnim novinama".

Nina Sajić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, potvrdila je da je stigao ovakav zahtjev iz Kanade, ali da ga Predsjedništvo BiH još nije razmatralo.

"Samo možemo sa žaljenjem konstatovati da smo dobili takav zahtjev od kanadskih vlasti. Kanada je jedna od najznačajnijih zemalja donatora i mnogo su pomogli projektima u reformi pravosuđa i zdravstva. Nadam se da će se saradnja nastaviti bez obzira na ovu odluku kanadskih vlasti jer je ona ekonomske, a ne političke prirode", rekla je Sajićeva.

Nezvanično se saznaje da se ambasador Kanade u BiH David Hutchings sastao sa šefom diplomatije BiH Svenom Alkalajem i da mu je uručio diplomatske note u vezi sa zatvaranjem diplomatsko-konzularnog predstavništva u BiH.

Iz kanadske ambasade nije dobijen odgovor na pisani upit o razlozima za zatvaranje njihove ambasade.

Osim značajne donatorske podrške iz Kanade, saradnja sa ovom državom važna je i zbog toga što veliki broj građana BiH živi u toj zemlji.