Tužilaštvo BiH
0

Zatraženo ukidanje prvostepene presude Feridu Hodžiću

FENA
Foto: RFE
Foto: RFE
Tužilaštvo BiH je zatražilo da se ukine prvostepena presuda Feridu Hodžiću kojom je oslobođen optužbe za zločine u Vlasenici i odredi ponovno suđenje, dok je Odbrana istakla da nije dokazana odgovornost optuženog za hapšenja i zatvaranja civila i ratnih zarobljenika.

Na prvostepenu presudu žalbu je uložila i oštećena Anđa Obradović, koja je je ranije svjedočila u korist Tužilaštva BiH i tom prilikom govorila o zatočeništvu u zatvoru “Štala” u Rovašima tokom 1992. i 1993. godine, zbog “neprivođenja nekoliko osoba pravdi” i upućivanja na parnicu za koju tvrdi da nema novca, te je zatražila da se suđenje Feridu Hodžiću obnovi, a sud će odluku donijeti naknadno.

Ferid Hodžić je krajem juna 2009. godine pred Sudom BiH nepravomoćno oslobođen krivice za sudjelovanje u ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti počinjenim u zatvoru “Štala” u zaseoku Rovaši blizu Cerske (općina Vlasenica).

U nepravomoćnoj presudi se navodi da Sud nije mogao zaključiti da je Hodžić imao bilo kakvu komandnu poziciju u tom zatvoru, gdje su, kako je tvrdilo Državno tužilaštvo, bili zatvoreni civili i ratni zarobljenici od maja 1992. do januara 1993. godine, a među kojima je bila i Anđa Obradović.

Tužilaštvo BiH je žalbu na presudu Hodžiću uložilo zbog povrede krivičnog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

“Sud je oslobodio Ferida Hodžića da je za vrijeme rata, sukoba Teritorijalne odbrane (TO) i vojske Srpske Republike BiH, prekršio pravila međunarodnog prava, iako za ovo nije bio ni optužen”, kazala je Sanja Jukić, istaknuvši da je kršenje međunarodnog prava stavljeno na teret Veizu Bjeliću, koji je ranije bio optužen zajedno s Hodžićem.

Bjelić, bivši čuvar u zatvoru “Štala”, u martu 2008. je s Tužilaštvom BiH sklopio sporazum o priznanju krivice, nakon čega je osuđen na šest godina zatvora.

Jukić je kazala da presuda ne sadrži razloge o “odlučnim činjenicama”, odnosno nije obrazloženo zbog čega su neki iskazi svjedoka uzeti kao vjerodostojni, te kako "sud nije s jednakom pažnjom cijenio sve iskaze svjedoka”, rekla je Jukić.

U žalbi Državnog tužilaštva je navedeno i da nije jasno zbog čega je u prvostepenoj presudi izveden zaključak da se optuženom ne može pripisati odgovornost za smrt zarobljenika Dušana Čestića u zatvoru “Štala”.

U nepravomoćnoj presudi stoji da je Čestić u zatvoru “Štala” jedno jutro pronađen obješen, te da Sud nije mogao utvrditi uzrok smrti, niti je mogao utvrditi bilo čiju odgovornost za to.

Odbrana optuženog je zatražila da se potvrdi prvostepena presuda, te je Asim Crnalić, Hodžićev branilac, istakao da Državno tužilaštvo “nije uspjelo dokazati da je Hodžić naredio hapšenja i zatvaranja” u zatvoru u Rovašima.

“Suzdržavam se da bilo šta kažem o onome što Tužilaštvo iznosi napadajući presudu”, rekao je Hodžić, dodavši da se nada da će Sud pokloniti pažnju izvedenim dokazima, stoji u saopćenju BIRN-a.