Božić i ostali
0

Zatraženo puštanje iz pritvora

FENA
Odbrana Zdravka Božića je pred Sudom BiH zatražila puštanje njihovog branjenika iz pritvora, navodeći da postoje “nove činjenice” koje mogu promijeniti raniju sudsku odluku o određivanju pritvora, javlja BIRN.

“Smatramo da je potreban viši stepen sumnje koji će pokazati da je naš branjenik počinio djelo koje mu se stavlja na teret. Uz to, saslušani su svjedoci na koje je on navodno mogao utjecati”, kazala je braniteljica Dragica Glušac.

Tužilaštvo BiH tereti Zdravka Božića da je, kao pripadnik Vojne policije Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. godine osiguravao autobuse kojima su prevoženi muškarci iz Srebrenice u školu u Bratuncu, gdje su zatvoreni.

Istom optužnicom su obuhvaćeni i Mladen Blagojević, Željko Zarić i Zoran Živanović, također bivši pripadnici Vojne policije Bratunačke brigade VRS-a.

Obrazlažući prijedlog, Glušac je kazala da je nesporno da je Zdravko Božić bio pripadnik Vojne policije, ali mu se “ne može suditi samo zbog te pripadnosti”, jer Tužilaštvo BiH ništa drugo nije dokazalo.

“Trenutno smo u fazi kada Tužilaštvo izvodi dodatne dokaze i saslušat će jednog stranog svjedoka i jednog zaštićenog, kojem odbrana ne zna identitet. Ne vidimo način da Božić utiče na njih”, kazala je Glušac.

Po pitanju mogućnosti bjekstva, odbrana je kazala da je postupkom ekstradicije njihov branjenik iz Amerike prebačen u BiH i tom prilikom su mu oduzeti dokumenti. Sud u SAD-u je donio odluku o ekstradiciji nakon što je utvrđeno da Božić nije emigracionim vlastima rekao istinu o svom vojnom rasporedu u toku rata.

Tužilaštvo BiH je istaklo da se protivi prijedlogu odbrane, jer smatraju da se nisu promijenile okolnosti određenja pritvora.

“Smatramo da Božić može utjecati na svjedoke, jer odbrana, nakon dodatnih dokaza Tužilaštva, ima pravo na svoje dodatne dokaze”, smatra Tužilaštvo, uz obrazloženje da misle kako optuženi može utjecati i na saučesnike, jer se tereti za udruženi zločinački poduhvat.

Sud BiH će odluku donijeti naknadno.