Optužen za genocid
0

Zatraženo produženje pritvora Marku Boškiću

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Tužilaštvo BiH danas je zatražilo produženje pritvora za još dva mjeseca Marku Boškiću, osumnjičenom za genocid počinjen u Srebrenici, čemu se odbrana nije protivila.

Državno tužilaštvo nije detaljno obrazlagalo prijedlog, samo je zatražilo da Boškić ostane u pritvoru zbog mogućnosti bijega, utjecaja na svjedoke i narušavanja javnog reda i mira.

“S obzirom na to da argumente Tužilaštva BiH nemamo čime pobiti, saglasni smo s prijedlogom”, kazao je branilac Nikica Gržić, a s njim se složio i sam osumnjičeni.

Sudsko vijeće će naknadno donijeti odluku o ovom prijedlogu.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Boškića da je, kao pripadnik 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), u julu 1995. godine počinio genocid u Srebrenici tako što je učestvovao u strijeljanju i ubistvima zarobljenih muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, prenio je BIRN.

Boškić je 28. aprila izručen u BiH iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), nakon čega su ga pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili, a Sud BiH mu odredio pritvor.

U SAD-u se Boškiću sudilo zbog imigracione prevare jer je “zatajio podatke o svom učešću u oružanim snagama tokom rata u BiH”.

Po nalogu Tužilaštva BiH, u pritvoru se nalaze još četvorica pripadnika 10. diverzantskog odreda koja su osumnjičena za ubistva više od 1.000 Srebreničana počinjena u julu 1995. godine.

Krajem februara ove godine uhapšeni su Vlastimir Golijan, Zoran Goronja i Stanko Savanović, a dva mjeseca poslije i Franc Kos.