BiH
0

Zatraženo produženje pritvora Goranu Sariću

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Tužilaštvo BiH je zatražilo od Državnog suda da produži pritvor Goranu Sariću, optuženom za zločine u Sarajevu, čemu se njegova odbrana usprotivila.

Državno tužilaštvo smatra kako i dalje postoje razlozi za produženje pritvora za optuženog Gorana Sarića, pojasnivši da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke i saučesnike, te narušiti javni red i mir.

"Puštanje optuženog na slobodu moglo bi uticati da se kod građana stvori osjećaj nesigurnosti, te gubitak povjerenja u pravosuđe. To bi moglo dovesti do remećenja javnog reda i mira“, rekao je tužilac Tužilaštva BiH Munib Halilović.

Odbrana je predložila da Sud BiH odbije prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora, te da optuženog Sarića pusti na slobodu, te, ako je potrebno, izrekne mjere zabrane.

Prema optužnici Državnog tužilaštva, Sarić se tereti da je u junu 1992. godine bio na dužnosti načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Srpskoj općini Centar u Sarajevu i da je učestvovao u napadu na civilno stanovništvo sarajevskih naselja Nahorevo, Poljine i drugih.

Odbrana je kazala kako se potvrđenom optužnicom Sariću na teret stavlja zločin protiv čovječnosti, ali da se u sadržaju te optužnice „malo šta odnosi na Sarića“.

“Svi svjedoci relevantni za ovaj predmet su saslušani, a nekima su dodijeljene i mjere zaštite. Neki svjedoci su odbili mjere zaštite smatrajući da im od optuženog ne prijeti opasnost. (…) Puštanje Sarića iz pritvora pružilo bi mu mogućnost adekvatne odbrane”, kazala je Ozrenka Jakšić, braniteljica optuženog.

Tužilac Halilović je rekao da je Sarić saslušan u svojstvu osumnjičenog u drugom predmetu, koji se odnosi na genocid u Srebrenici, te da je javnost upoznata sa tim i da je zbog toga potrebno da optuženi bude u pritvoru.

"Sarić je bio komandant brigade koja je počinila genocid i javnost je upoznata sa tom istragom. Tužilaštvu je jasno da je to drugi predmet, te da ne može tražiti dva pritvora istovremeno, ali se to ne može zanemariti jer je poznato javnosti”, kazao je tužilac Halilović.

Odbrana je rekla da ne vidi da bi bilo šta vezano za Sarića moglo dovesti do uznemirenja javnosti.

Optuženi Sarić uhapšen je 2. novembra 2011. godine.

Sud BiH će naknadno donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva o produženju pritvora, javlja BIRN Justice Report.