Tužilaštvo BiH
0

Zatraženo produženje pritvora Golijanu, Goronji i Kojiću

FENA
Foto: RFE
Foto: RFE
Tužilaštvo BiH je zatražilo da trojica osumnjičenih za genocid u Srebrenici ostanu u pritvoru još tri mjeseca, dok su se njihove odbrane tome usprotivile.

“Na osnovu povjerljivih dokaza koje smo dobili iz Tribunala u Haagu, smatramo da bi se osumnjičenima trebao produžiti pritvor za tri mjeseca. (...) Osumnjičeni žive u pograničnom području i lako mogu napustiti BiH, a smatramo da bi bio ugrožen i javni red i mir”, obrazložio je Dubravko Čampara, državni tužilac.

Vlastimir Golijan, Zoran Goronja i Stanko Kojić su uhapšeni krajem februara ove godine zbog sumnje da su, kao pripadnici 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali u strijeljanju više od 1.000 muškaraca u Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici, općina Zvornik, u julu 1995. godine.

Tužilaštvo sumnja da je saučesnik u ovom zločinu i Franc Kos, također bivši pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS-a, kojeg su 19. aprila ove godine uhapsili policijski organi Republike Hrvatske i koji bi trebao biti izručen Bosni i Hercegovini.

“Iako je Sud u odnosu na prvoosumnjičenog i drugoosumnjičenog ranije donio odluku da ne odredi pritvor od tri mjeseca, smatramo da razlozi za produženje pritvora stoje i zbog istrage koja je u toku, a i velikog interesa javnosti za ovaj slučaj”, rekao je tužilac.

Čampara je pojasnio da postoji osnovana sumnja da bi osumnjičeni mogli utjecati na svjedoke i saizvršioce, što se, kako kaže, “jasno može zaključiti iz novih dokaza koji su dostavljeni i Sudu”.

Odbrane osumnjičenih su se usprotivile prijedlogu Tužilaštva, posebno zbog toga što im “nisu dostavljeni dokazi na koje se Tužilaštvo poziva”.

Kako je iz BIRN-a saopćeno, Sud će naknadno donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva za produženje pritvora.