Osumnjičen za zločine u vogošći
0

Zatraženo produženje pritvora Branku Vlači

FENA
Državno tužilaštvo zatražilo je da za tri mjeseca bude produžen pritvor Branku Vlači, osumnjičenom za zločine u Vogošći, dok se Odbrana usprotivila ovom prijedlogu, javio je danas BIRN-Justice Report.

Tužilac Munib Halilović zatražio je produženje pritvora zbog opasnosti od bjekstva i mogućnosti uticaja na svjedoke, dok je branilac osumnjičenog kazao da istraga traje “već sedam godina”, te da bi zbog toga do njenog okončanja osumnjičeni trebao biti na slobodi.

Halilović je rekao da se Tužilaštvo BiH potrudilo da završi istragu u ovom slučaju i ranije, ali da je to bilo nemoguće zbog “nevjerovatnog obima zločina i broja oštećenih”.

On je dodao kako se nada da će istraga biti završena u naredna tri mjeseca, kada Tužilaštvo BiH planira saslušati još 15 ili 20 svjedoka.

“Nismo uspjeli završiti istragu zbog niza faktora. Nismo okončali istragu ni za prvobitnih pet tačaka koje planiramo u optužnici, a sada već imamo dodatnih devet tačaka. To je veliki obim zločina i žrtava”, kazao je Halilović.

Branilac osumnjičenog Rade Golić rekao je da je naredba o provođenju istrage protiv Vlače potpisana 2005., te da nakon sedam godina Državno tužilaštvo ne može tražiti dodatno vrijeme.

“Ne postoje aktivne i pasivne istrage. Za ovih sedam godina, morala se prikupiti sva potrebna dokumentacija. Uz to, moram reći da nemam razumijevanja za činjenicu da sada slijede godišnji odmori u Tužilaštvu BiH. Ovaj čovjek je u pritvoru i zbog toga se ovaj rok mora skratiti”, naveo je Golić.

Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

Branko Vlačo je osumnjičen da je, kao upravnik u prostorijama logora “Planjina Kuća” u Svrakama, “Nakina garaža”, “kod Sonje” i “Bunker”, u periodu od maja do novembra 1992. godine, planirao, naređivao i učestvovao u progonu bošnjačkog i hrvatskog stanovništva Vogošće i susjednih općina.

Tužilaštvo BiH ga sumnjiči da je učestvovao u nezakonitom pritvaranju, fizičkom zlostavljanju, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima i silovanjima, odvođenju u živi štit, kao i masovnim deportacijama civila na širem području Vogošće i susjednih općina.

Vlačo je izručen BiH u januaru ove godine iz Crne Gore, od kada se nalazi u pritvoru.