BiH
0

Zatraženo još tri mjeseca pritvora za Edina Džeku

FENA
Edin Džeko
Edin Džeko
Tužilaštvo BiH zatražilo je još tri mjeseca pritvora za Edina Džeku, osumnjičenog za zločine u Trusini, čemu se odbrana usprotivila.

Tužilac Dragan Čorlija kazao je da za tri mjeseca Tužilaštvo planira saslušati 30 svjedoka i završiti istragu.

"U proteklih mjesec dana saslušali smo 14 svjedoka i za to vrijeme istraga nije mogla biti završena. Predlažemo da se osumnjičenom produži pritvor za tri mjeseca i pretpostavljamo da će za to vrijeme istraga biti završena", rekao je tužilac Čorlija.

Odbrana je predložila Sudu BiH da Džeki ukine pritvor i odredi mu mjere zabrane, dodavši kako će osumnjičeni "pristati na svaku mjeru zabrane".

Džeko, bivši pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), osumnjičen je da je u aprilu 1993. učestvovao u napadu na selo Trusina (općina Konjic) u kojem je ubijeno 18 civila i četiri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Džeko je uhapšen u aprilu 2011. u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje se nalazio u pritvoru. Izručen je BiH u decembru prošle godine.

Tužilaštvo BiH je produženje pritvora zatražilo zbog mogućnosti bjekstva i uticaja na svjedoke.

Odbrana je kazala kako u ovom slučaju svjedoci koje je Tužilaštvo BiH saslušalo nisu potvrdili sumnju da je Džeko počinio krivično djelo za koje se sumnjiči, te da je sam tražio izručenje iz SAD-a kada je saznao da se protiv njega vodi istraga.

"U svojoj praksi nikada nisam vidjela veću i težu količinu kršenja ljudskih prava. Tužilaštvo čak nudi i činjenicu o tome da protiv osumnjičenog vodi drugu istragu, a to ne bi trebalo da ima veze sa ovim pritvorom", kazala je Vasvija Vidović, braniteljica osumnjičenog.

Vidović je dodala kako je državno tužilaštvo izručenje Džeke tražilo po jednom osnovu, da bi nakon toga pred Sudom BiH koristili drugačiji činjenični navod.

"SAD ga ne bi izručile da je Tužilaštvo BiH tada navelo da je Džeko rukovodio jednim pravcem napada, već je navelo da je ubijao. Ovdje se radi o promjeni pravne kvalifikacije, što je suprotno Konvenciji o ekstradiciji. Mi smo zbog ovoga stupili u kontakt sa sudbenim vlastima SAD-a koje će se pozabaviti ekstradicijom Edina Džeke", rekla je Vidović.

O prijedlogu za produženje pritvora osumnjičeni će se izjasniti 20. marta ove godine, jer mu Tužilaštvo BiH nije ranije dostavilo popratni materijal uz prijedlog, javlja BIRN - Justice Report.