BiH
1

Zatraženo brisanje 18 GRAS-ovih linija iz registra redova vožnje

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalna saobraćajna inspekcija u toku oktobra, novembra i decembra 2014. godine kontinuirano je vršila inspekcijske nadzore javnog linijskog prijevoza putnika na području Kantona Sarajevo i zbog neredovnog održavanja zatraženo je brisanje 18 linija iz Registra redova vožnje.

"Inspekcijski nadzori prijevoznika KJKP "Gras" vršeni su po službenoj dužnosti, kao i po zahtjevima stranaka. Dio inspekcijskih nadzora vršen je sa aspekta redovnosti obavljanja javnog prijevoza putnika u skladu sa registriranim redovima vožnje", kazala je Agenciji Fena stručna saradnica za informiranje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a Vildana Bosno.

Zbog utvrđenog neredovnog održavanja linija od Ministarstva saobraćaja KS zatraženo je brisanje 18 linija iz Registra redova vožnje u skladu sa članom 33. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije Bosne i Hercegovine, naglasila je Bosno.

Zatraženo je brisanje linija: Latinska Ćuprija-Komatin, Ilidža-Doglodi, Stup-Dobroševići, Drvenija-Donji Velešići, Stup-Vogošća, Otoka-Turkušići, Vijećnica-Hladivode, Park-Šip-Bušća, Otoka-Buća Potok, Otoka-Boljakov Potok, Željeznička Stanica-Reljevo, Željeznička Stanica-Rajlovac, Stup-Sokolje, Park-Sedrenik, Park-Hrastovi, Stup-Zabrđe, Stup-Numan Paše Ćuprilića i Dom Armije-Bare.

Bosno je istakla kako je za linije br.22 Sutjeska-Ilijaš-Lješovo, br.21.Sutjeska-Vogošća, te liniju br.31E Vijećnica-Dobrinja, zatraženo očitovanje nadležnog Ministarstava s obzirom da je prijevoznik KJKP "Gras" protiv rješenja kojim su ove linije brisane iz Registra redova vožnje pokrenuo postupak kod nadležnog suda.

Nakon očitovanja Ministarstva saobraćaja KS u zavisnosti od toga inspektori će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti, pojasnila je Bosno.

Dodala je kako je za navedenih 18 linija, postupajući inspektor donio rješenja o nalaganju mjera kojima je prijevozniku KJKP "Gras" naloženo održavanje linija u skladu sa registrovanim redovima vožnje do konačne odluke Ministarstva, a nadležnom sudu podneseni su zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Ministar saobraćaja KS Jusuf Bubica kazao je Agenciji Fena da je "Ministarstvo saobraćaja KS po zakonu obavezno da obezbijedi javni gradski prijevoz u Kantonu".

"Kada dobijemo prijave građana da se neke linije ne voze, mi te prijave proslijedimo inspekcijskim organima odnosno inspekciji saobraćaja Kantona koja je dužna da nam podnosi izvještaj o činjeničnom stanju. Kada nas inspekcija obavijesti da se određene linije ne voze, onda smo mi po zakonu obavezni da te linije privremeno dodijelimo drugom prijevozniku, a da pripremimo teren i da u roku od šest mjeseci raspišemo javni oglas za popunu tih linija", kazao je Bubica.

On je naglasio kako "neke linije Gras uopšte ne vozi i te linije koje Gras ne vozi zbog nedostatka voznog parka, date su alternativnom prijevozniku".

"Linije su ustupljene uglavnom Centrotransu jer jedino je on solventan i ima autobuse koje može uključiti na te linije, a mi ćemo čim prođe rok raspisati tender i ko će se uključiti dalje stvar je cijene", istakao je Bubica.

Glasnogovornica kompanije Centrotrans Eurolines Aida Smajić kazala je Agenciji Fena kako ova "kompanija već dugi niz godina ukazuje na nezakonitost u oblasti javnog prijevoza u KS-u u kojim se preferira i održava nezakonit monopol jednog prijevoznika".

Iz takvog stanja proizlazi nelogičnost da KJKP "Gras" godinama ne održava veliki broj linija što je precizno sankcionisano članom 33. Zakona o cestovnom prijevozu FBiH, a istovremeno građani uredno kupuju mjesečne kupone i pri tome nemaju uslugu prijevoza, kazala je Smajić.

Centrotrans Eurolines pozdravlja potez inspekcije i Ministarstva saobraćaja KS koji su "konačno shvatili da se interesi građana moraju staviti iznad interesa bilo kojeg privrednog subjekta, firme ili institucije u KS ali i činjenicu da je konačno utvrđeno ono što svi znaju, a to je da KJKP "Gras" ne održava ili neredovno vozi veliki broj linija".

Zakonom o cestovnom prijevozu Federacije je precizno propisano da se linija briše iz Registra prijevozniku koji je ne održava više od pet dana ili neredovno održava više od 10 dana, istakla je Smajić.

Centrotrans Eurolines raspolaže, dodala je, sa materijalno tehničkim sredstvima, autobusima, ali i ljudskim potencijalima i u mogućnosti je da preuzme i kvalitetno obavlja prijevoz na svim linijama za koje su inspekcijski organi utvrdili da ih ne održava KJKP "Gras" i za koje je Ministarstvo saobraćaja KS donijelo Rješenje po kojem ovaj prijevoznik briše sa takvih redova vožnje.

Smajić je kazala kako se "uvođenjem Centrotrans Eurolines u javni prijevoz na području KS osjetno popravio kvalitet prijevoza, a istovremeno svedena na minimum potencijalna opasnost određenih snaga u KJKP Gras da blokadama saobraćaja i štrajkovima iznude određene privilegije što je bila redovna praksa u prethodnom periodu".

Činjenica je da nikada do sada građani nisu imali uredniji prijevoz na prema Dobrinji, Vogošći ili Hrasnici gdje se pokazalo da veći broj putnika bira javni prijevoz umjesto privatnih auta.

Na primjer na liniji Dobrinja - Vijećnica KJKP "Gras" je, zavisno od raspoloživih sredstava, prijevoz obavljao sa tri - četiri vozila, a danas građani na ovoj liniji imaju na raspolaganju 10 - 12 autobusa dva prijevoznika. Danas putnici na na dostojanstven način u komfornim i čistim autobusima putuju do željene destinacije, istakla je Smajić.

Iz KJKP Gras je Agenciji FENA rečeno da će se naknadno, putem saopćenja za javnost, očitovati o ovoj temi.