Haaško tužiteljstvo
0

Zatraženo 220 godina zatvora za šestoricu zvaničnika Herceg-Bosne

SRNA
Završne riječi naredna dvije do tri sedmice
Završne riječi naredna dvije do tri sedmice
Haško Tužilaštvo zatražilo je danas 220 godina zatvora za šestoricu visokih zvaničnika Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Tužilac Keneth Scott zatražio je na kraju iznošenja završnih riječi da bivši premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić, ministar odbrane Bruno Stojić, komandanti HVO-a general Slobodana Praljak i Milivoj Petković budu osuđeni na po 40 godina zatvora, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 35, a šef kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 25 godina zatvora.

Scott je u završnim riječima naglasio da je odbrana optuženih sve vrijeme tvrdila da oni nisu bili odgovorni za zločine nad bošnjačkim stanovništvom tokom 1993. godine i da su šestorica optuženih često bježali što dalje od dešavanja pri čemu su i upirali prstom jedni u druge. 

Tužilac je rekao da su etničko nasilje činili oficiri i vojnici HVO-a, ali sa znanjem i u okviru navodnog programa vrha Herceg-Bosne čiji je cilj bio stvaranje etnički čistog područja unutar BiH. 

Tužilaštvo je ranije u završnoj riječi ocijenilo da je ova šestorka stvarala etnički čistu veliku Hrvatsku po nalogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Bivši čelnici Herceg Bosne optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata protiv Bošnjaka i drugih nehrvata na područjima BiH koje su htjeli pripojiti Hrvatskoj.

Izvođenje završnih riječi odbrane šestorice Hrvata počeće sljedeće sedmice.