Elementarna nepogoda
0

Zatražena pomoć helikoptera OS BiH za ugrožene Fočake

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Uprava Civilne zaštite RS-a uputila je zahtjev za angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH kako bi se dostavili paketi s hranom i lijekovima na područje sela Dragovići, Srganići i Štuke u općini Foča.

U toj lokalnoj zajednici zbog snijega su i dalje "odsječena" sela u Mjesnoj zajednici Kozja Luka, Meštrevac i Čelebići. Elementarna nepogoda izazvana snježnim padavinama na području Bijeljine po svom intenzitetu i obimu prevazišla je realne kapacitete te lokalne zajednice, konstatirano je na sastanku Područnog odjeljenja civilne zaštite Bijeljina i općinskog Štaba Civilne zašite.

U rubnim dijelovima Bijeljine neprohodno je 20 lokalnih puteva, usljed čega je oko 160 porodica "odsječeno" od općine.

Ta Općina je utrošila finansijska sredstva planirana za potrebe zaštite i spašavanja te sanacije posljedica snježnih padavina, zbog čega iz Civilne zaštite predlažu, ako postoji mogućnost, da se Bijeljini dodatno pomogne kako bi se što prije normalizirao život.

Na teritoriji općina Sokolac i Novo Goražde stavljene su van snage odluke o proglašavanju elementarne nepogode, a u sokolačkoj regiji nastavljeno je čišćenje puteva zametenih snijegom koji je padao prethodnih dana.

U općinama Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Pale, Višegrad i Novo Goražde stanje je stabilizirano. Snadbijevanje električnom energijom je uredno, izuzev u Rogatici zbog pucanja glavne vodovodne cijevi i Sokocu, gdje su na snazi povremene redukcije.

Na području koje pokriva Područno odjeljenje Civilne zaštite Trebinje aktivno se čiste lokalni putevi, a snabdijevanje električnom energijom je prekinuto u nekoliko sela općina Nevesinje, Berkovići i Bileća. Mašine za čišćenje snijega koje su kao ispomoć upućene iz banjalučke regije danas će iz Istočog Sarajeva krenuti natrag, jer više nema potrebe za njihovim angažiranjem.