BiH
2

Zatražena osuđujuća presuda za zločine u Trusini

FENA
Sud BiH (Foto: Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u završnoj riječi zatražilo osuđujuću presudu za Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića i Nihada Bojadžića, optužene za zločine nad Hrvatima u Trusini kod Konjica.

Svi optuženi osim Hakalovića, koji je bio pripadnik 45. brdske brigade Armije BiH (ABiH), bili su, kako je rekao tužilac Emir Neradin, u sastavu odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande ABiH.

Tužilac je kazao kako su iskazi svjedoka koji su govorili o učešću optuženih u zločinu u Trusini vjerodostojni te kako je Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”, rukovodio napadom na Trusinu izvedenim 16. aprila 1993. godine.

Pripadnici ovog odreda, kazao je tužilac, ubili su 15 civila hrvatske nacionalnosti i strijeljali šest pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali.

Nakon ranjavanja Samira Šemsovića koji je ubrzo preminuo, komandu u Trusini, kako je rekao tužilac, preuzeo je optuženi Hodžić.

Svjedokinja Handanović, po riječima tužioca, čula je Hodžića kada pred kraj napada preko "motorole" pita Bojadžića šta da rade sa zarobljenicima, a on odgovara da se ubiju. Za učešće u tim ubistvima Handanović je, nakon što je priznala krivicu, osuđena na pet i po godina zatvora.

Tokom suđenja također je bilo govora o Hodžićevoj sposobnosti da prati sudski proces. Izuzev jednog vještaka, kako je kazao tužilac, ni jedan drugi nije rekao kako Hodžić nije u stanju pratiti suđenje. Prije nego će biti uhapšen, Hodžić je, prema riječima tužioca, bio komunikativan i pokretan.

Govoreći o optuženom Memiću, tužilac je kazao kako je nekoliko svjedoka izjavilo da je učestvovao u strijeljanju. Jedna od njih je Handanović, koja je na suđenju, kako je rekao tužilac, ispričala da je u streljačkom vodu Memić stajao pored nje.

Za optuženog Hakalovića tužilac je kazao kako je mještaninu Trusine Ivanu Drlji, kojeg je poznavao odranije, naredio da ode po dvojicu pripadnika HVO-a nakon što je vidio ubistva koja vrše pripadnici odreda "Zulfikar".

Po riječima tužioca, optuženi je bio svjestan da će biti ubijeni. O Hakalovićevoj naredbi, kako je rekao tužilac, govorila je Milka Drljo, majka ubijenog Ivana. Salčin je za vrijeme napada bio u Trusini, čuvao civile koji su govorili kako su zastrašivani prijetnjama smrću, kao i da su opljačkani.

Civili su, kako je kazao tužilac, zapamtili dvojicu vojnika, a jedan od njih je imao nadimak Struja, što je Salčinov nadimak. Završna riječ Odbrane počinje 2. marta 2015. godine, prenosi BIRN - Justice Report.