BiH
0

Zatražena ocjena ustavnosti spornog Zakona o javnom redu i miru u RS-u

FENA
Ustavni sud RS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ustavni sud RS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Transparency International Bosne i Hercegovina (TIBiH) i Klub novinara Banja Luka- Udruženje BH novinari, podnijeli su Ustavnom sudu Republike Srpske zajedničku inicijativu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti Zakona o javnom redu i miru RS-a.

Podnosioci inicijative predlažu Ustavnom sudu RS-a da donese rješenje kojim pokreće postupak za ocjenu ustavnosti spornih odredbi članova 7., 8. i 22. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske i donese odluku da osporeni članovi nisu u saglasnosti s Ustavom Republike Srpske, s obzirom na to da predstavljaju, kako je saopćeno iz TIBiH, direktno kršenje prava na slobodu misli i opredjeljenja, uvjerenja, kao i javnog izražavanja mišljenja i mirnog okupljanja i udruživanja.

Narodna skupština Republike Srpske je 5. februara ove godine usvojila Zakon o javnom redu i miru i pored oštre osude i protivljenja domaće javnosti, medija i civilnog društva.

Najveće međunarodne organizacije od OSCE-a, Evropske komisije, Human Rights Watcha do ambasada SAD, Velike Britanije i ostalih, osudile su ovaj zakon uz ocjenu da je pojam javnog prostora preširoko definiran i omogućava njegovu zloupotrebu.

"Potreba za podnošenjem ove inicijative dodatno je naglašenja činjenicom da su u kratkom periodu na usvajanje upućena još dva nacrta zakonskih rješenja koja nastoje ograničiti slobodu okupljanja, izražavanja i udruživanja, i koja su također sporna s aspekta Ustavom zagarantovanih prava", navode iz TIBiH.

Ta nevladina organizacija i Klub novinara Banja Luka očekuju da će Ustavni sud, štiteći najviši pravni akt RS-a, prihvatiti inicijativu i u daljoj proceduri Zakon proglasiti neustavnim zbog niza neusaglašenosti s Ustavom RS-a.