Nakon sječe grana
0

Zatražena konzervacija debla Starog hrasta u Banjoj Luci

Piše: D. T.
(Foto: Klix.ba)
Randici preduzeća Tamaris izrezali su većinu grana Starog hrasta u Banjoj Luci, stoljetnog simbola grada na Vrbasu, ispod čije krošnje su se prethodnih pet mjeseci okupljali aktivisti Građanske inicijative Park je naš.

Radnici sa kojima smo razgovarali nezvanično su nam rekli kako su dobili nalog da izrežu suhe grane, kako one ne bi predstavljale opasnost za prolaznike. Ipak, odrezana je većina grana pa Stari hrast, kao jedan od simbola Banje Luke, koji je prema nekim procjenama star više od 220 godina, praktično više i ne postoji.

Povodom toga oglasio se i banjalučki Centar za životnu sredinu, koji je nadležnim institucijama uputio hitan dopis.

"Poštovani, molimo vas da hitno obustavite radove na uklanjanju stabla u ulici Svetozara Markovića, stablo hrasta je u proteklih nekoliko mjeseci predstavljalo mjesto okupljanja i simbol građanskog aktivizma u Banjoj Luci, što je i vama veoma dobro poznato. Stoga smatramo da ne bi trebalo biti uklonjeno bez konsultacija sa građanima i udruženjima građana, koja su uključena u Građansku inicijativu Park je naš", poručili su iz Centra za životnu sredinu.

Oni su dodali da je u toku usaglašavanje prijedloga o tome na koji način bi se deblo starog hrasta moglo konzervirati i ostaviti kao svojevrsni spomenik, jer je to jedno od najstarijih stabala u Banjoj Luci.

Istovremeno, iz preduzeća Tamaris je saopšteno kako Stari hrast u banjalučkom naselju Nova Varoš neće biti potpuno uklonjen, nego će samo biti odrezana njegova krošnja kako bi bila otklonjena opasnost od lomljenja grana.

Podsjećamo, Stari hrast je nedavno, iz nepoznatih razloga, prestao listati. Pojedini građani tvrdili su kako je u njegov korijen, prilikom izgradnje obližnjeg stambeno-poslovnog kompleksa, sipana tečnost kako bi se on osušio, a zatim i bio zauvijek uklonjen.