BiH
0

Zatražena izmjena dnevnog reda na sjednici Doma naroda PFBiH

FENA
Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH prekinuta je nakon 20-minutne rasprave o predloženom dnevnom redu.

Naime, predsjednik Kluba Hrvata Radoje Vidović (HDZ) na čiji je prijedlog sjednica i sazvana, ocijenio je da je povod održavanja sjednice duboka politička kriza u Federaciji BiH, te zatražio da se izvrši izmjena dnevnog reda, odnosno da se u dnevni red uvrsti smjena predsjedavajućeg Doma naroda i izbor novog, kao i da se uputi zahtjev predsjedniku i dopredsjedniku Federacije - Živku Budimiru i Mirsadu Kebi da podnesu ostavke.

Nadalje, predložio je da se uputi zahtjev federalnom premijeru da predloži smjenu ministara koji opstruiraju rad, odnosno zahtjev Vladi da Parlamentu urgentno dostavi prijedlog kandidata za imenovanja iz nadležnosti Parlamenta Federacije BiH.

Po riječima Vidovića, neophodno je pojačati nadzor u ministarstvima, preduzećima i javnim ustanovama FBiH.

Vidović istovremeno insistira da se delegati Doma naroda izjasne o prijedlogu odluke o imenovanju privremenog Upravnog odbora FTV-a.

Ovim ocjenama i prijedlozima usprotivio se predsjedavajući Kluba Bošnjaka Amir Zukić (SDA) te zatražio pauzu zasjedanja uz ocjenu da na jučerašnjoj sjednici Kolegija Doma naroda nije predložen takav dnevni red.

U raspravu o dnevnom redu se uključio i delegat Jasenko Tufekčić iz Kluba Bošnjaka uz ocjenu da je kriza Predstavničkog doma Federalnog parlamenta prenesena u Dom naroda.

Delegat Damir Čardžić iz reda ostalih kazao je da se jedno priča na Kolegiju a drugo radi na sjednici Doma naroda.

Naveo je da je dnevni red usuglašen na Kolegiju bio kompromisno rješenje i predložio da se sjednici Doma naroda pristupi u skladu s tim dogovorom.

Pauza je u toku i sjednica će biti nastavljena oko 16 sati.