Tužilaštvo BiH
0

Zatražen pritvor za "trojku" iz Čajniča

FENA
Čajniče
Čajniče
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od državnog suda da odredi pritvor trojici osumnjičenih za zločine u Čajniču zbog opasnosti od njihovog bijega, mogućnosti utjecaja na svjedoke i saučesnike te straha od narušavanja javnog reda i mira, prenosi BIRN - Justice Report.

Tužilaštvo je pojasnilo da se Milun Kornjača, nekadašnji komandant paravojne formacije “Plavi orlovi”, sumnjiči za zločine počinjene u zatočeničkim objektima u Čajniču; Milorad Živković, bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u tom gradu i član Kriznog štaba, za nezakonita hapšenja i privođenja, a Duško Tadić, bivši pripadnik "Plavih orlova", za direktno učešće u zločinima 1992. godine.

Tužilac Mirsad Strika je pojasnio da je osim ovih osoba trebalo da bude uhapšen i Duško Kornjača, nekadašnji načelnik Općine Čajniče i brat prvoosumnjičenog, ali se on, prema informacijama tužilaštva, nalazi u bijegu u Srbiji.

Odbrane trojice osumnjičenih protivile su se prijedlogu tužilaštva, a sud će odluku donijeti naknadno.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 16. decembra Miluna Kornjaču, Milorada Živkovića i Duška Tadića.

Tužilaštvo je pojasnilo da istraga za zločine počinjene na području Čajniča još traje te da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli utjecati na svjedoke i ometati tok istrage.

Odbrana Miluna Kornjače ocijenila je navode tužilaštva "paušalnim i neosnovanim".

"Nemam šta da kažem. Ja sam jučer dobio papire s navodima. Ovo je obična laž i kleveta i nadam se da ću, uz moju odbranu, utvrditi da od ovoga nema ništa“, kazao je Kornjača.

Slaviša Prodanović, branilac drugoosumnjičenog, kazao je da navodi tužilaštva o opasnosti od bijega nisu "precizirani", te je predložio da sud odredi mjere zabrane njegovom branjeniku.

Odbrana trećeosumnjičenog istaknula je da se "ne može očekivati da osumnjičeni čekaju u pritvoru da se okonča istraga".