Tužilaštvo BiH
0

Zatražen pritvor za Damira Ćuka i Franu Vidovića

FENA
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Tužilac Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za Damira Ćuka (1970.) i Franu Vidovića (1954.), osumnjičene za krijumčarenje visokotarifne robe, odnosno poreznu utaju.

Osumnjičeni Ćuk predao se policijskim službenicima PU Posušje, a Vidović je lišen slobode od policijskih službenika Granične policije BiH, a na temelju raspisane potjernice.

Osumnjičeni su predati Tužilaštvu BiH, gdje ih je, u svojstvu osumnjičenih osoba, ispitao nadležni tužilac, nakon čega je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje pritvora od 30 dana za osumnjičene.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili - osumnjičeni Ćuk krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima pranja novca, poreske utaje, krijumčarenja, organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe i carinske prijevare, dok se Vidović sumnjiči da je počinio krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom poreske utaje.

Oni su, između ostalog, osumnjičeni da su u dužem periodu, osumnjičeni Ćuk kao organizator grupe za organizirani kriminal i osumnjičeni Vidović kao član iste grupe, vršili krijumčarenje visokotarfine robe, te utaju poreza, a navedena krivična djela se istražuju u okviru predmeta koji je u radu u Tužilaštvu BiH, u kojem je prije oko mjesec dana, provedena udružena policijska akcija kodnog naziva “Kafa“.

Tužilac je predložio određivanje mjere pritvora iz razloga što smatra da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi ovi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, saopćilo je državno tužilaštvo.