BiH
23

Zastupnik Admir Čavka pita Vladu RS-a: Šta ste uradili na zaštiti prava djece povratnika?

Klix.ba
Zastupnik Admir Čavka iz Kluba Domovina, koji je danas preuzeo mandat u Narodnoj skupštini RS-a, uputio je zastupničko pitanje premijerki Željki Cvijanović i ministru prosvjete Danetu Maleševiću kojim traži odgovor vlasti o rješavanju diskriminacije djece povratnika Bošnjaka i Hrvata u RS-u i Srba u FBiH u pristupu obrazovanju.

"Danas sam uputio pitanje kojim tražim da mi vlasti odgovore koji su konkretni koraci koje je Vlada Republike Srpske u ovom mandatu učinila i koje planira učiniti na osiguranju ravnopravnog pristupa osnovnom obrazovanju na osnovu Privremenog sporazuma o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika, te njihovoj boljoj integraciji i zaštiti ljudskih prava. Naglasio sam da pitanje upućujem, kako u slučaju djece Bošnjaka i Hrvata povratnika u RS, tako i djece Srba povratnika u entitet Federacija BiH", kazao je Čavka.

Čavka je pitao da li postoji prijedlog koraka koje bi Vlada RS uputila prema Federaciji BiH, a u vidu utvrđivanja novih zajedničkih mjera u borbi protiv diskriminacije djece povratnika iz nevećinskih zajednica na prostoru cijele BiH. Prolaze godine, presude, odluke, svi šute i prave se da će diskriminacija stati samo na onome što se danas dešava u Vrbanjcima i Konjević Polju, a ona se širi, dodao je Čavka.

"Na prostoru RS-a ima skoro 8.000 đaka koji dolaze iz povratničkih zajednica, te je problem nepostojanja plana njihove integracije i priznavanja osnovnih prava nešto što odgovorni u Vladi RS-a moraju riješiti. Isto tako, Vlada RS-a duguje odgovor na pitanje šta je uradila da osigura integraciju i zaštitu prava djece Srba-povratnika u Federaciji BiH, koji su također žrtve odbijanja vlasti u Banjoj Luci da provodi Sporazum. Na tome ćemo insistirati, zbog generacija koje dolaze", zaključio je Čavka.