BiH
6

Zastupnički dom PS BiH sutra odlučuje o imenovanju Nikole Poplašena

Piše: N. N.
Foto: EPA
Foto: EPA
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebao bi na sutrašnjoj sjednici razmatrati i izbor četiri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH već je usvojio izvještaj Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure za izbor četiri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

Prema ovom izvještaju, jedan od članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta trebao bi biti i Nikola Poplašen.

Poplašen je tokom ratnih dešavanja u BiH bio četnički vojvoda, a poznat je i po izjavama u kojima je tvrdio da je EU "Četvrti rajh" koji za cilj ima istrebljenje Srba.

Sead Kadić (SDA) i Sifet Podžić (DF) koji su podržali imenovanje Poplašena na sjednici Doma naroda već su se javno pokajali i izvinili.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović iz SDA kazao je kako zastupnici ove političke stranke neće podržati imenovanje Poplašena. Ostaje nepoznato kako će zastupnici DF-a glasati sutra.