BiH
0

Zastupnički dom: Prihvaćene izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH

FENA
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH prihvatio je danas na redovnoj sjednici u Sarajevu Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH koji će biti upućen u javnu raspravu od 60 dana.

Tim zakonskim rješenjem nastoji se uvesti izjednačavanje, odnosno smanjivanje razlika u prihodima po stanovniku pojedinačno po kantonima i općinama, na horizontalnom nivou za općine i kantone, prateći glavne principe iz Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Dokument podrazumijeva povećanje udjela općina u raspodjeli prihoda od poreza na dohodak za 6,54 posto odnosno na 41 posto. Time se nastoje otkloniti negativne posljedice reforme direktnih poreza za općine.

U višestanoj raspravi mogla su se čuti različita mišljenja zastupnika. Dok jedni smatraju da treba uraditi detaljnu analizu te na osnovu nje ići s novim zakonskim rješenjem, dio zastupnika misli da radi poboljšanja stanja u pojedinim kantonima, poput Posavskog i BPK, treba usvojiti predložene izmjene i dopune kojima se pomaže opstojnost tih kantona.

Zastupnici su danas prihvatili i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o o utvrđivanju i načinu izmirenja unutarnjih obaveza FBiH.

Na taj način se iz sadašnjeg teksta Zakona briše odredba članka 21a. Naime, ta odredba je nedovoljno jasna i u koliziji je sa Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH.

Ona je u praksi onemogućavala pravnim osobama promet obveznica do visine neizmirenih obaveza prema uposlenicima, te fondova penzijskog i zdravstvenog osiguranja nastalih do dana stupanja na snagu ovog zakona, uključujući i obaveze po sporazumima o odgođenom plaćanju, te im onemogućavala raspolaganje obveznicama.

Utvrđen je i Nacrt zakona o poštanskom prometu FBiH kojim će, između ostalog, biti bolje regulirana, u odnosu na važeće rješenje, pitanja inspekcijskog i stručnog nadzora te ovlasti poštanskog inspektora.

Važeći Zakon o poštanskom prometu Federacije BiH donesen je 2004. godine i tokom njegove primjene utvrđeno je da je potrebno izvršiti izmjene i dopune zbog neusklađenosti sa Zakonom o poštama Bosne i Hercegovine kao i nastalih promjena na tržištu poštanskih usluga.