BiH
78

Zastupnički dom će ponovo glasati o kandidatima za čelnike FBiH, lista nema podršku Srba u Domu naroda

Piše: E. G.
Dunović, Mahmutbegović i Čavara (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dunović, Mahmutbegović i Čavara (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dom naroda Federacije BiH u cjelini je sa 30 glasova za, 12 protiv i četiri suzdržana potvrdio listu kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH. Klub Hrvata je sa 15 glasova podržao listu, Klub Bošnjaka sa 14 i tri suzdržana je također podržao, ali lista nije dobila podršku u Klubu Srba, gdje je 10 delegata bilo protiv, dva za i jedan suzdržan.

Dom je većinom prihvatio listu, ali oni nisu dobili podršku u klubovima, odnosno Klubu Srba, prema tome, postupak kandidiranja se trebao ponoviti. Predsjednici Klubova su saopćili da predlažu iste kandidate, zbog čega je lista ponovo upućena Zastupničkom domu na izjašnjavanje. Sjednica Zastupničkog doma bi ubrzo trebala početi, a potom će biti održana još jedna sjednica Doma naroda.

Zastupnički dom je jutros sa 60 glasova za i 28 suzdržanih potvrdio imenovanje. Protiv nije glasao niko. Suzdržani su bili iz SDP-a, SBB-a, HDZ-a 1990 i zastupnik Naše stranke.

Za predsjednika Federacije BiH kandidiran je Marinko Čavara iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, a za dvojicu potpredsjednika Melika Mahmutbegović iz SDA i Milan Dunović iz Demokratske fronte.

Čavaru je za predsjednika FBiH predložilo 17 delegata iz Kluba Hrvata u Domu naroda, Mahmutbegović 12 iz Kluba Bošnjaka i Dunovića pet iz Kluba Srba.

Također, Centralna izborna komisija BiH je prošle sedmice ovjerila kandidatske liste predlagača Kluba delegata bošnjačkog naroda, Kluba delegata hrvatskog naroda i pet delegata Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH. Na takvu odluku CIK-a nije bilo žalbi.

Predrag Kojović, delegat Doma naroda iz Kluba Srba je tokom rasprave kazao da neće glasati za zajedničku listu za predsjednika i potpredsjednike. Kazao je da glasati neće zbog toga što je protiv imenovanja Marinka Čavare, čovjeka koji je u Busovači dočekao osuđenika za ratne zločine Darija Kordića, nakon njegovog izlaska iz zatvora poslije odsluženja kazne.

"Kao što nisam glasao ni za Lidiju Bradaru, predsjednicu ovog Doma, koja je također dočekala Kordića u Busovači, kao i predsjednik njihove stranke i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, tako neću ni za Čavaru", kazao je Kojović.

Slaviša Šućur, delegat iz SDP-a je također tokom rasprave kazao da neće podržati listu, između ostalog, i zato što mu je, kako je rekao, "Čavara lično rekao da će, ukoliko bude izabran, srušiti sve što je u Federaciji urađeno u protekle četiri godine".