BiH
8

Zastupnički dom BiH raspravljao o rezoluciji o provjeri porijekla imovine

Piše: E. G.
Denis Bećirović (Foto: Klix.ba)
Denis Bećirović (Foto: Klix.ba)
Prijedlog rezolucije o provjeri porijekla imovine, čije je predlagač zastupnik SDP-a Denis Bećirović, našao se danas na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma.

On je ranije izjavio da je suština te rezolucije da Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH poziva nadležna tužilaštava i državnu Agenciju za istrage i zaštitu da, u saradnji sa drugim organima vlasti, detaljno provjere porijeklo imovine članova Predsjedništva BiH, zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, ministara i zamjenika u Vijeću ministara BiH, predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH i Republike Srpske, zastupnika i ministara na entitetskim nivoima te predsjednika političkih stranaka koji imaju svoje predstavnike u organima izvršne i zakonodavne vlasti na državnom i entitetskom nivou.

Bećiroviću je prigovoreno da se radi o demagogiji te da se nelegalno stečena imovina oduzima na osnovu zakona, a ne rezolucije.

Kako je kazala zastupnica Aleksandra Pandurević, u rezoluciji se navodi i to da se nelegalno stečena imovina bh. zvaničnika u drugim državama također oduzima te je dodala da ne postoji način, odnosno zakonsko rješenje na osnovu kojeg bi to bilo moguće.

"Vladajuća partija se dosjetila da se sada pred izbore bori protiv kriminala i to rezolucijom, a ne zakonom. Predložite zakon o ispitivanju imovine onih u institucijama BiH i mi iz SDS-a ćemo to podržati", kazala je Pandurević.

Ona je dodala da je neprihvatljivo da se na nivou BiH regulira pitanje na kriminalan način stečene imovine na nivou entiteta, odnosno RS i da o tome trebaju voditi računa pravosudne institucije RS-a. Dodala je i to da je SDS predložio zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine u RS, koji nije dobio podršku u Narodnoj skupštini RS-a.

Bećirovićevom prijedlogu se prigovara i to da postoje već zakoni kojima se može sankcionisati kriminal, ali da to pravosuđe ne čini te da se ne poštuju ni zakoni. "Šta će donijeti jedna trivijalna rezolucija", kazao je zastupnik Lazar Prodanović.

Mirsad Đugum, zastupnik SBB-a kazao je za svaku provjeru imovine, ali da je upitan efekat rezolucije. Dodao je to da njegova stranka zagovara donošenje zakona koji bi regulirao ovu oblast.

"Prvi sam za to da se provjeri svaka moja konvertibilna marka. Ali, šta je svrha rezolucije koliko se ona može realizirati, šta se na osnovu te rezolucije može uraditi i šta u suštini ona može donijeti novog. Kamo sreće da se oduzme sva nelegalno stečena imovina u BiH, sve takve vile, apartmani, brodovi, tržni centri , lječilišta, banje", kazao je on.

Predlagač Bećirović je kazao da je ipak dobro da se razgovara o ovoj temi.

"Kompletna ova rasprava je pokazala da je dobro da je otvorena ova tema. Na ovu raspravu gledam kao izraz političke volje da govorimo ne ovu temu i pokažemo spremnost da je sprovedemo na kraja. Čuli smo ovdje dobrih prijedloga. Možda ovo treba urediti posebnim zakonom, ne bježim od toga. Njena namjera nije bila da zamijeni krivično pravo ili Krimivični zakon. Ako sam dobro ovdje shvatio, ovdje postoji konsenzus da od Vijeća ministara tražimo da predloži jedan takav zakon", kazao je Bećirović.