BiH
0

Zastupnici u Skupštini KS traže spasavanje institucija kulture

FENA
Zemaljski muzej i Historijski muzej BiH najavili su zatvaranje svojih vrata za posjetitelje nakon što je to učinila i Umjetnička galerija BiH zbog dugogodišnje nebrige države za ove institucije kulture, a zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo tražili su na današnjoj sjednici poduzimanje svih potrebnih mjera da se takav scenarij ne bi dogodio.

Kako je u izjavi Feni kazao oskarovac Danis Tanović i zastupnik Naše stranke u Skupštini KS-a to je vrlo pogubno za društvenu i kulturnu zajednicu u BiH, a posebno jer se zatvaraju institucije za koje su se borci, na koje se svi pozivaju, borili zbog čega se i postavlja pitanje zbog čega je bila ta njihova borba.

"Kao građanin i kao umjetnik pogođen sam ovom situacijom. Za ove stvari se mora naći rješenje, jer ne mogu zamisliti Sarajevo i BiH bez Zemaljskog muzeja, Historijskog muzeja BiH ili Umjetničke galerije BiH. Zahvaljujući takvim institucijama danas sam ono što jesam", dodao je Tanović.

Prisjetio se i svog prvog odlaska u Zemaljski muzej kada je kako kaže imao "oči duplo veće nego danas" i ističe da razlog za ovakvo stanje leži zapravo u svima nama koji ne odlazimo u te muzeje, ali je određena odgovornost i na menadžmentu institucija, jer bi oni trebali ponuditi nove projekte u njima.

Glumac i zastupnik u Savezu za bolju budućnost BiH u Skupštini KS-a Izudin Bajrović apelirao je danas na sjednici da Skupština i Vlada KS-a učine nešto da se ne bi zatvarale ove institucije, a on za Fenu kaže da je Sarajevo bez Zemaljskog muzeja nezamislivo i onda to više nije grad.

"Grad čine institucije kulture, a ne tržni centri. Naša je obaveza i odgovornost je upravo zbog toga još veća da bismo sačuvali naš identitet i moramo učiniti i više nego što možemo da spriječimo kulturocid i uništavanje nas kao naroda", ističe Bajrović.

Dodao je da politika stoji i iza ove situacije, ali naglašava da ne može reći da li je to nekome uistinu cilj i da li je ona svjesna ili slučajna. Nažalost, kaže, vidimo da sve što ima predznak BiH je pod jakim udarom, a svi kojima je stalo do BiH moraju učiniti više da to tako ne bude.

Predsjedavajuća Skupštine KS-a Mirjana Malić podsjetila je da KS kontinuirano pomaže sedam institucija kulture od državnog značaja, te da Skupština KS-a može samo nastaviti lobirati i apelriti na državne i federalne vlasti u rješavanju ove problematike.

Umjetnik i ministar kulture i sporta KS-a Ivica Šarić naglasio je da su sve te institucije bile do 2002. godine na KS-u koji je bio osnivač, međutim, tada su one prebačene na federalni nivo. Dodao je da problem nije samo finansijske prirode nego i pravne te je pozvao Skupštinu KS-a da podnesu inicijativu prema višim nivoima vlasti za veće angažiranje u ovoj problematici.