BiH
0

Zastupnici u Skupštini KS danas o komunalnim taksama

FENA
Skupština KS
Skupština KS
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnici će danas razmatrati prijedlog izmjena Zakona o komunalnim taksama, kojima se, između ostalog, predlaže da se visinu takse na firmu utvrđuje općinskim odlukama.

Ranije je zakon u formi nacrta razmatrala Skupština, a u proceduru donošenja izmjena i dopuna ovog zakona krenulo se radi usaglašavanja s presudom Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine kojom je utvrđeno da Zakon o komunalnim taksama u dijelu Tarife komunalnih taksi nije usaglašen s Ustavom.

U presudi se navodi da propisivanje djelatnosti kao kriterija za određivanje visine takse nije relevantan kriterij nego treba uzeti u obzir i druge kriterije kao npr. deficitarne i niskoakumulativne zanate, zone i slično, kao i da je odredba da se taksa na firmu uvećava za 20 posto ako obveznik nema sjedište na teritoriji Kantona Sarajevo suprotna ustavnom načelu jednakosti.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o zaduženju kod UniCredit bank d.d. Mostar za kredite u iznosu od osam miliona KM, a sredstva će biti utrošena za realizaciju projekata Kantona Sarajevo.

Tako će za kupovinu stanova u vlasništvo za boračku populaciju biti izdvojen 1,5 miliona KM, četiri miliona KM planirano je za rješavanje imovinskopravnih odnosa (XII transverzala - južna longitudinala), za uređenje gradskog groblja Vlakovo planirano je milion KM.

Za predinvestiranje u rješavanju imovinskopravnih odnosa za pokretanje individualne kolektivne stanogradnje u skladu s prostornim planom KS-a predviđeno je milion KM, dok je 420.000 KM planirano za rješavanje imovinskopravnih odnosa u industrijskim zonama Ilijaš, Hadžići, Vogošća, Ilidža.

Prijedlog odluke o odobravanju Odluke o izdavanju garancije za obaveze KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo od komercijalnih banaka i kreditora na dnevnom je redu sjednice, a ova odluka jedan je od zaključaka usvojenih na tematskoj sjednici o GRAS-u.

U obrazloženju Odluke navodi se da ukupne obaveze po glavnici iznose 20.393.547,19 KM, s pripadajućom kamatom i ostalim troškovima reprograma, a odnose se na ugovore o kreditima koji su zaključeni prethodnih godina, za nabavku minibusa, autobusa, remont i modernizaciju tramvaja i rekonstrukciju tramvajske pruge.

Izdavanje garancije je bio prijedlog Ministarstva finansija, kao jedino moguće rješenje, nakon čega je premijer zakazao sastanak s finansijerima koji su prihvatili predloženi način rješavanja problema, uz određene uvjete.

Na sjednici će biti razmatrani i izvještaji o radu javnih ustanova iz oblasti zdravstva.