BiH
0

Zastupnici Skupštine KS raspravljaju o kantonalnim javnim ustanovama

FENA
Skupština KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Skupština KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo u nastavku sjednice razmatraju izvještaj o radu i finansijskom poslovanju za 2013. godinu pet kantonalnih javnih ustanova.

Radi se o Gerontološkom centru, Domu za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba, Domu za djecu bez roditeljskog staranja, Porodičnom savjetovalištu i Disciplinskom centru za maloljetnike.

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Muamer Bandić je zastupnike upoznao o stanju u KJU "Gerontološki centar" u 2013. godini koji je realizirao prihode od 3.428.458 KM.

Naime, kako je Bandić kazao strukturu prihoda Gerontološkog centra čine najvećim djelom prihodi naplaćeni po osnovu pruženih usluga institucionalnih i vanistitucionalnih oblika zaštite, izdavanjem prostora, zatim sredstva iz budžeta KS-a - sufinansiranje materijalnih troškova i podrška radu Centra i finansiranje rada Prihvatilišta za skitnice i prosjake, kao i dotacija od Zavoda zdravstvenog osiguranja (Sarajevo i Zenica) za zdravstvene usluge, kamata na sredstva po viđenju i donacija pravnih i fizičkih osoba u robi i novcu.

Za najveći dio korisnika, rekao je Bandić, za koje usluge smještaja plaćaju službe socijalne zaštite, troškove snose službe KS-a 96,55 posto dok za neznatan dio u plaćanju troškova smještaja učestvuju službe socijalne zaštite s područja ostalih kantona (Tuzla i Brčko).

Planirani budžet za Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba iznosio je 3.501.018, a rashodi 3.064.862 KM.

Ukupan budžet Doma za djecu bez roditeljskog staranja iznosio je 1.914.325, a rashodi 1.832.937 KM.

Planirani budžet za KJP Porodično savjetovalište iznosio je 594.220, a rashodi 606.803 KM.

Ukupan planirani budžet KJP Disciplinski centar za maloljetnike za 2013. iznosio je 722.300, a rashodi 702.660 KM.

Ono što je za zastupnike bilo zanimljivo jeste da kod plaćanja usluga smještaja korisnika koji svoje usluge plaćaju lično, najveći je broj korisnika kojima srodnici i prijatelji participiraju prilikom plaćanja.

Bandić je kazao da je razlog tome male penzije i činjenica da prema podacima Saveza udruženja penzionera FBiH, najveći dio ove populacije prima najnižu penziju ili penziju manju od 300 KM.

Zaključio je da „Gerontološki centar“ nije u mogućnosti da pokrije troškove poslovanja iz prihoda od prodaje usluga, da te troškove pokriva od sredstava sufinansiranja i iz dotacija i donacija, a oni ovise od faktora na koje ustanova ne može djelovati.

Zastupnik Besim Mehmedić je upozorio na stigmatizaciju djece koja borave u ovim centrima, jer se o njima i ne vodi računa a društvo ih odbacuje, te da se ne prati rad i obrazovanje te djece.

Većina zastupnika je mišljenja da ovi centri trebaju pomoć i Kantona i države, te da se uposlenicima mora pružiti i finansijska podrška.

Rasprava je u toku, a nakon toga će se zastupnici izjasniti o ovom izvještaju.