BiH
2

Zastupnici Skupštine KS danas o taksiprijevozu

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na današnjem nastavku sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, koja je prekinuta u februaru, zastupnici bi se trebali izjašnjavati o Prijedlogu zakona o taksiprijevozu u Kantonu Sarajevo.

Iz Ministarstva saobraćaja KS-a ranije je istakanuto će zakonom biti promijenjena odredba odnosa broja stanovnika i taksivozila s jedan prema 700 na jedan prema 500, što bi značilo 900 vozila u Kantonu, a osim toga predviđeno je da će svi prijevoznici, koji ispunjavaju uvjete iz novog zakona, ubuduće moći koristiti taksistajališta kao i da će taksioznake važiti pet godina.

Također, postojeća zakonska rješenja u ovoj oblasti nisu jasno propisala utvrđivanje cijene taksiusluge, način izdavanja slobodnih taksioznaka te način korištenja taksistajališta stoga zakon regulira slobodno formiranje cijena taksiusluga i ovjeravanje cjenovnika usluga i maksimalno dozvoljeni broj dopunskih taksioznaka, ali i mogućnost efikasnijeg nadzora nad primjenom propisa davanjem ovlaštenja policijskim službenicima.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama koji u najvećoj mjeri tretira usklađivanje s inicijativama o proširivanju osoba i grupa koje se oslobađaju od plaćanja sudske takse.

U ovom nacrtu od plaćanja takse predloženo je da se izuzmu logoraši i žrtve teškog kršenja međunarodnog prava, žrtve nasilja u porodici, privredna društva koja zapošljavaju osobe s invaliditetom, žrtve nasilja po osnovu spola te porodice pripadnika teritorijalne odbrane.

Na preostalom dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Vladi Kantona Sarajevo po skraćenom postupku te nekoliko prijedloga odluka.