28.03.2013. u 11:59

Zastupnici odbili izjašnjavanje o Prijedlogu zakona, prekinuti protesti

Zastupnički dom Parlamenta FBiH je sa 46 glasova za, 16 protiv i 27 suzdržanih odbio izjašnjavanje po hitnoj proceduri o Prijedlogu zakona o povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata. Okupljeni bivši vojnici odlučili su se mirno razići ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Zastupnici SDP-a su glasali za izjašnjavanje o Prijedlogu zakona po hitnoj proceduri, kao i SBB i Narodna stranka Radom za boljitak, HDZ i HDZ 1990 su bili protiv, zastupnici SBiH-a su bili suzdržani, kao i SDA, s tim da je zastupnik iz ovog Kluba Sead Hasandodžić bio protiv. Jasminka Durić iz A-SDA je bila za, Željko Asić iz HSP-a je bio protiv, a Stanko Primorac je glasao za, Hafeza Sabljaković iz DNZ-a je bila za, kao i nezavisna zastupnica Spomenka Mićić.

Rasprava o zakonu, ali i općenito o situaciji u Vladi FBiH počela je već prije usvajanja dnevnog reda. Marinko Čavara, zastupnik HDZ-a, tražio je da Zastupnički dom raspravlja o situaciji u Vladi FBiH, s obzirom na posljednja dešavanja, te da, ukoliko ima potrebe, s tim u vezi donese određene zaključke.

Ismet Osmanović iz SDA je također kazao da o Vladi FBiH treba raspravljati, ali da to iziskuje posebnu sjednicu te da današnja sjednica ne može biti proširena, jer to nije u skladu sa aktima koji regulišu rad Doma, prvenstveno sa Poslovnikom.

"Mislim da treba podržati inicijativu Marinka Čavare, mene to isto zanima kao zastupnika i kao Bošnjaka", kazao je Nasir Beganović iz SBB-a.

Kada je u pitanju Prijedlog zakona o povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata, Osmanović je kazao da zastupnici SDA podržavaju donošenje jednog ovakvog zakona.

"Znamo vrlo dobro šta ovo predstavlja za građane Federacije BiH, znamo i da postoji potreba da se zakonom reguliše ova oblast. Isto tako, znamo da se ta hitnost u vezi sa donošenjem zakona ne smije prelomiti preko leđa nedužnih boraca i onih kategorija koje nisu imale dovoljno vremena i prostora da učestvuju u izradi jednog ovakvog zakona. Predlažemo da se ovaj zakonski projekt pretvori u nacrt i da se nađe prostora i vremena da se ove stvari usaglase sa udruženjima boračke populacije", kazao je između ostalog Osmanović te dodao da SDA neće ulaziti u prostor koji će posvađati boračku populaciju i praviti zbrku među njima.

Muhidin Alić, zastupnik SBiH, je također kazao da ovaj Prijedlog zakona ima dobrih rješenja, ali da danas tek treba početi rasprava o njemu. Predsjednik Kluba SBB-a Mirsad Đonlagić je kazao da taj klub smatra kako zakon treba razmatrati po hitnom postupku, ali da će imati svoje amandmane. Iz HDZ-a su se također očitovali o parlamentarnoj proceduri zakona, navodeći da nisu za to da se o njemu izjašnjava po hitnom postupku.

Inače, Odbor za boračka i invalidska pitanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH dao je mišljenje u kojem smatra da ne bi bilo dobro da se o ovom tekstu zakona izjašnjava danas.

"Smatramo da danas može početi rasprava. Imajući u vidu da nije čak zakazana ni sjednica Doma naroda, te da je na ovakav tekst zakona već uloženo trostruko više amandmana nego što je članova zakona i da je realno da će ih biti još, smatramo da bi rezultate današnje rasprave i uložene amandmane, te stavove udruženja iz oblasti boračko-invalidske zaštite, stručne javnosti iz oblasti boračko-invalidske zaštite, penzijsko-invalidskog osiguranja i pravnih timova, trebalo uzeti u obzir te uskladiti predloženi tekst sa tim rješenjima i odlučivati o zakonu istog dana kada i Dom naroda FBiH", stav je Odbora.

Nakon diskusije o proceduri donošenja zakona i pojedinačnog izjašnjavanja zastupnika na zahtjev Kluba SDP-a, Domu se obratio premijer Nermin Nikšić kazavši da povlači Prijedlog zakona te da poziva sve zainteresirane na konsultacije.

Nova sjednica na čijem dnevnom redu će biti novi prijedlog zakona bit će zakazana do 12. aprila.
(Klix.ba)
Tagovi: protesti


Komentari na članak - Ukupno: 82
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Klix.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da biste mogli komentarisati ovaj članak, potrebno je da budete registrovani član Klix.ba portala. Ukoliko ste već registrovani na našem forumu, možete koristiti iste pristupne podatke.


Top komentari
 

kojih 2000 KM ? moj otac rahmetli je vojni penzioner, njegova penzija je 600 KM od koje zivimo ja kao student, sestra koja ide u osnovnu skolu i mati koja ne moze raditi jer je naslijedila penziju. i sad... Pročitaj više

 

Do ovog kolapsa u državi, svih mogućih poskupljenja i smanjena plata, zatvaranja firmi, igara bez granica, ruba siromaštva, krize na svim nivoima dovela nas je sda rusilacka politika i razni Tihići... Pročitaj više

Svi komentari
 

Pisao bih komantar ali neznam KOME.Kako vidim goli lezihljeb,ratni profiter,.Uratu se borili za "državu" a sada se bore za sebe a šta je sa državom danas,kome je ostavljaju.Nema države bez... Pročitaj više

 

P A R L A M E N T A R C IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII SMANJITE SEBIII PLACE I BIT CE ZA SVE NAS JOS CE I OSTATI.. LOOOOOOPOOOOVIII IMATE SVI ABNORMALNA PRIMANJA, DRZAVA SIROMASI ZBOG VAS A NE ZBOG NEKOLICINE... Pročitaj više

 

ZASTO PREMIJER NE SMANJI SVOJU PLATU KOJA PRELAZI 8.000 km ZA 55% I OSTALI PARLAMENTARCI I NECE BITI KRIZE, SVI CEMO BITI SRETNI I ZADOVOLJNI... VEC UDARIO PO JADNOJ VOJSCI.. SAD NAM NE TREBAJU, SVI SU... Pročitaj više

 

najveci lopinas medju borackim ex ministrima Hajriz Becirevic stan u ferhadiji, profesor na nepriznatom fakultetu,direktor skenderije.Donacije boracke kredite davo samo preko rodbinskih stranackih i f... Pročitaj više

 

Ako mff ukine ove kredite očemo li dobijat donacije?

 

Mi smo spremni da se pored ovih 15% umanjenja koje imamo umanji nama još 10% penzija pod uslovom da se ovoj bagri od ministara i koji su u vlasti smanje primanja samo za 10%. eto odakle će naći para... Pročitaj više

 

Koje su manipulacije od strane Heleza i Nikšića:
- 24.000 boraca prima vojnu penziju, od toga 50% oko 310 KM, ostali dio prosjek penzije je oko 500 KM, najvišu penziju oko 30 lica ima oko 1778 KM.
Ove... Pročitaj više

 

SDA JE U KRVI DOŠLA NA VLAST, U KRVI ĆE I OTIĆI SA VLASTI. NARODE MOJ NEKA NAM BOG BUDE NA POMOĆI, ALI DURATI SE VIŠE NEĆE MOĆI.

 

AKO SE NE USVOJI ZAKON KAKO RECE NIKSIC NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE PLATE,PENZIJE,INVALIDNINE,I OSTALO IDU 35% NIŽE,KAD IM PONOVO IZAĐE OKO 150 HILJADA INVALIDA I PORODICA ŠEHIDA KOJI SADA IMAJU PO... Pročitaj više

 

SUPER SDP TERORISE BORCE NEMA KOKARDA VAM FALI NIJE CUDO STO JE KOMSIC IZISAO IZ SDP-A

prikaži više komentara

Najbolji odgovor na terorističke napade u Parizu je:

FACEBOOK PREPORUKE