BiH
8

Zastupnici o vojnoj imovini, iz RS-a tvrde da 70 posto građana ne želi u NATO

Piše: E. G.
Zastupnički dom BiH (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Zastupnički dom BiH (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH raspravlja u prvom čitanju o Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, čiji je predlagač zastupnik SBB-a Mirsad Đugum.

Pretpostavka je, što su i neki zastupnici rekli već na početku sjednice, da ovaj Prijedlog zakona, odnosno zakon, neće dobiti podršku od zastupnika iz RS-a.

Ustavnopravna komisija je dala pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona s tim da su protiv glasali članovi Komisije iz RS-a.

Predlagač je u uvodu napomenuo da se radi o nečemu što se treba riješiti kako bi naša zamlja postala članica NATO-a te da je ovo pitanje bilo i predmet dogovora sedmorke, odnosno političkih lidera. Predloženo je rješavanje pitanja 63 lokacije na nivou BiH perspektivne vojne imovine.

Zastupnik SDA Šefik Džaferović je kazao da se radi o prihvatljivom Prijedlogu zakona te pozvao Dom da ga podrži.

Iz Stranke za BiH su sugerirali da se ovakavo rješenje ne prihvati, jer je za njih sporno to što ovaj Prijedlog ne definiše to da se imovina prvo knjiži na državu, pa tek onda da Parlament te lokacije daje na raspolaganje.

"Ovaj zakon ne može biti osnova za knjiženje imovine. Osnov za knjiženje imovine je nešto drugo. Ovakav model pravi presedan i otvara prostor da se i sa ostalom imovinom ovako radi. Uostalom zaključak ovog Doma iz 2011. glasi da se poziva Pravobranilaštvo BiH da uknjiži imovinu na državu, a da je Parlament dodjeljuje. No, uprkos svemu čini se da Prijedlog neće dobiti podršku od zastupnika čije političke partije javno izražavaju rezervu vezano za ulazak BiH u NATO", kazao je Beriz Belkić, zastupnik SBiH-a.

On je dodao i to da se ovdje od "gotove stvari pravi veresija" i da je vrlo jasno da se radi o državnoj imovini koja kao takva mora biti tretirana i uknjižena.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma i zastupnik HDZ-a 1990. godine Božo Ljubić je kazao da je se ne radi o najboljem načinu kako doći do donošenja ovog zakona. On je dodao da su šest političkih stranaka u Banjoj Luci prije dvije godine postigle politički dogovor.

"Tada je naravno bilo riješeno kako će biti riješena i državna imovina, ali u jednom drugom roku. Uz manjkavosti koje Prijedlog sadrži, ipak sadržaj zakona korespondira sa političkim dogovorom u Banjoj Luci. S obzirom da se radi o prvom čitanju i da se amandmanski još uvijek može djelovati, smatram da bi ovaj zakon trebalo pustiti dalje u parlamentarnu proceduru, ali tražeći sveobuhvatno rješenje državne imovine. Rješenje državne imovine je prvi od uvjeta za transformaciju ureda visokog predstavnika u ured specijalnog predstavnika te jedan od uvjeta za aktiviranja MAP-a. Međutim, postoji i drugi dogovor sedam političkih stranaka gdje smo također donijeli zaključak i potpisali ga i gdje se obavezalo da ćemo u određenom roku posvetiti cjelokupnom rješenju državne imovine, što uključuje i vojnu. Data je zadaća Vijeću ministara da formiraju grupu goja će predložiti zakon, a nju čine Bariša Čolak, Sredoje Nović i Damir Hadžić. Prema mojim informacija radna grupa je izradila nacrt zakona o državnoj imovini i taj Nacrt zakona predviđa rješenje državne imovine, uključujući i vojnu imovinu. Ovaj zakon se još nalazi u proceduri Vijeća ministara, međutim nije formalno stavljen na dnevni red. Interes BiH je da sveobuhvatno pristupi rješenju ovog pitanja", kao je Ljubić.

On je predložio da Dom izglasa zaključak da Zastupnički dom zadužuje Vijeće ministara da u najkraćem mogućem roku dostavi usaglašen prijedlog o državnoj imovini, uključujući i prijedlog za vojnu imovinu. O ovome će se Dom kasnije izjasniti.

U SDP-u su kazali da je ovaj Prijedlog zakona za njih prihvatljiv te da su bili predlagači sličnog, samo sveobuhvatnijeg rješenja.

"Sve što će nas dovesti korak dalje ka NATO-u za nas je prihvatljivo", kazao je Saša Magazinović, zastupnik SDP-a.

Nekoliko zastupnika iz SNSD-a su kazali da im Prijedlog nije prihvatljiv, ali u suštini ne navodeći konkretne razloge, osim da žele sveobuhvatno rješenje o državnoj imovini.

"Znate li vi da 70 posto građana RS-a ne podržava ulazak u NATO", zaključio je Slavko Jovičić u ime svih tih građana.

IZ SNSD-a su također kazali da podržavaju i da će glasati za zaključak koji je predložio Ljubić.

Denis Bećirović, zamjeni predsjedavajućeg Doma i zastupnik SDP-a također je predložio dva zaključka o kojima bi se zastupnici trebali izjasniti. On je predložio da Zastupnički dom BiH zaduži Vijeće ministara da u najkraćem roku dostavi usaglašen prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom s ciljem dinamirizanja puta BiH ka NATO-u te zaključak da nakon što Parlamentarna skupština BiH usvoji navedeni zakon, Zastupnički dom traži od Vijeća ministara da dostavi usaglašen prijedlog zakona o državnoj imovini koji potpuno uvažava presudu Ustavnog suda BiH o državnoj imovini.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda još traje.