BiH
392

Zastupnici NS, SDP i DF: Ne opterećujmo djecu Busuladžićevim govorom mržnje

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zastupnici Naše stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske fronte (DF) su napustili sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo prije glasanja po tački dnevnog reda o imenovanju osnovne škole u Dobroševićima po Mustafi Busuladžiću.

Kako navode, riječ je o propagatoru fašizma koji je širio glavni nacistički mit, pišući 1944. godine, u jeku genocida nad Jevrejima u Evropi, pa i na ovim prostorima, o Jevrejima kao špekulantima, prevarantima i izrabljivačima, koristeći jezik mržnje kao što je "židovski duh špekulacije, podvaljivanja, nabijanja cijena i lihvarenja", te izražavajući zadovoljstvo što su "Židovi nestali iz čaršije".

"U isto vrijeme, veličao je Hitlerove ideje o novom svjetskom poretku propagirane u knjizi Mein Kampf. Ne osporavamo da je Busuladžić, kao i mnogi drugi, bio žrtva komunističkog pravosuđa, ali to nije razlog da slavimo uspomenu na njega. Šta time poručujemo novim generacijama, u zemlji u kojoj su, prije 20 godina, Bošnjaci bili žrtve genocida, i koja kao dan Državnosti slavi dan zasjedanja jednog antifašističkog vijeća čime se svi u BiH možemo samo ponositi? Argument koji se može čuti, da se ne zna gdje je Busuladžić sahranjen, potpuno je irelevantan: treba li slaviti i uspomenu na Dražu Mihailovića samo zato što se ne zna gdje je sahranjen, a sudio mu je isti sud?“, pitaju zastupnici Naše stranke, Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije.

"Dovoljno je samo zamisliti neko jevrejsko dijete u školi koja nosi naziv po čovjeku, koji je govorio da je 'duh špekulacije, podvaljivanja i prevara' jevrejski duh. Ne smijemo djecu opterećivati bremenom mržnje", kazali su zastupnici SDP, DF i NS.

Dodaju da "ako se borimo za to da se druge škole po BiH ne nazivaju po onima koji propagiraju mržnju prema drugom i drugačijem, onda moramo tome reći odlučno ne i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine".