BiH
22

Zastupnici Koalicije Domovina u NSRS-u napustili sjednicu o popisu stanovništva

Piše: S. H.
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Zastupnici Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini Republike Srpske odlučili su napustiti 17. posebnu sjednicu na kojoj se raspravlja o popisu stanovništva i narednim koracima koje će RS poduzeti kako bi iskazala nezadovoljstvo zbog usaglašavanja jedinstvene metodologije za obradu podataka.

Prvobitno se u ime Koalicije Domovina prisutnima obratio jedan od potpredsjednika NSRS-a Senad Bratić, koji je kazao da taj zakonodavni organ RS-a nema nadležnost da raspravlja o popisu stanovništva.

Ubrzo nakon toga kratko se obratio zastupnik Mihnet Okić koji je kazao da zastupnici Koalicije Domovina napuštaju sjednicu i da ne žele učestvovati u radu skupštine koja nema nadležnost da raspravlja o popisu stanovništva.

U okviru današnje sjednice NSRS-a očekuje se da budu usvojeni zaključci da Republika Srpska samostalno objavi svoje rezultate popisa te da se predstavnici RS-a povuku iz Centralnog popisnog biroa.

Podsjećamo, politički predstavnici RS-a smatraju da je odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o usvajanju jedinstvene metodologije za obradu podataka popisa stanovništva nelegitimna.