Predstavnički dom Parlamenta BiH
30

Zastupnici iz RS-a ne žele usvojiti zakon o upravljanju oduzetom imovinom

Piše: E. G.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra Prijedlog zakona o upravljanju privremeno i trajno oduzetom imovinom u krivičnom postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara.

Zastupnik Šefik Džaferović je tokom rasprave kazao kako ovakav zakon treba usvojiti da bi sistem pravosuđa u BiH uspješno funkcionirao.

"Radi se o zakonu koji vodi računa o odgovarajućem gazdovanju imovinom koja se oduzima u krivičnom postupku. Treba ga usvojiti da BiH ne bi trpjela štete zbog toga što nismo poduzeli ono što smo trebali", kazao je Džaferović.

Beriz Belkić je istakao kako je jasno da Prijedlog nema podršku iz RS-a te da nije jednoglasno usvojen na Vijeću ministara i da predviđa uspostavljanje agencije za upravljanje imovinom sa sjedištem u Sarajevu, ali da ipak treba pokušati razumjeti da se radi o nečemu što će popuniti pravnu prazninu.

"RS je to uredila, FBiH uređuje, ali ostaje pravna praznina. Ne možemo očekivati na entitetskim nivoima uređenje pitanja imovine oduzete u postupcima Suda BiH. Potpuno mi je jasno da to iz RS-a ne podržavaju, ali želim podsjetiti da bi se u slučaju usvajanja došlo do stalne eliminacije situacije štetne za BiH", dodao je Belkić.

Aleksandra Pandurević je naglasila kako su predstavnici RS-a u Ustavno-pravnoj komisiji preglasani prilikom utvrđivanja ustavnog osnova za ovakav zakon.

"Nema ovdje nikakve pravne praznine. Ima samo problem sa članom sedam Zakona o Sudu BiH, koji kaže da Sud BiH može izuzeti neki predmet od entitetskih pravosudnih institucija kada se procijeni da je narušen ugled, ekonomija BiH i tako dalje. Onda se dešava da neko počini neko krivično djelo negdje u Banjoj Luci, recimo ministar u Vladi RS-a zloupotrijebi svoj položaj, pa neko u Sudu BiH 'ustane na lijevu nogu' i kaže:' E vidiš, ovaj ima dovoljno imovine mogli bismo mi ovaj predmet sebi uzeti'. Ne, ako je neko oštetio RS, a RS je već osnovala Agenciju, onda to treba ići u budžet RS-a. Nemamo mi ništa protiv ako je neko oštetio budžet BiH, da to ide u budžet BiH. Ali, mi nismo i nikada nećemo biti za to da ono što je ukradeno u RS-u ne bude vraćeno tamo", kazala je Pandurević predlažući da se promijeni za njih sporni član sedam, pa će se možda moći dogovoriti.

Ona je dodala da Zakon o izvršenju krivičnih sankcija BiH sadrži odredbe o izvršenju mjera imovinske koristi stečene krivičnim djelom, a da Sud ne radi svoj posao kako treba te da stoga zastupnici iz RS-a ne prihvataju osnivanje agencije na državnom nivou.

Džaferović je pak kazao da je ovakva argumentacija samo izgovor da se zakon ne usvoji. "Ovaj zakon samo uređuje pitanje kako gazdovati oduzetom imovinom da država ne trpi štetu", kazao je Džaferović.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda još uvijek traje.

Parlamentarci će danas, između ostalog, raspravljati i o Prijedlogu zakona o izbjeglicama iz BiH, raseljenim osobama i povratnicima, o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH te će razmatrati nekoliko ranije upućenih inicijativa zastupnika.