Predstavnički dom PSBiH
0

Zastupnici 27. septembra razmatraju inicijativu za smjenu Lagumdžije

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za četvrtak, 27. septembra, trebalo da razmatra Inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH razrješenjem ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, čiji su podnosioci poslanici Kluba SNSD-a.

Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta 24. augusta uputio je ovu inicijativu u parlamentarnu proceduru.

U obrazloženju inicijative poslanika SNSD-a navodi se da postoji nekoliko razloga koji su ih opredijelili za podnošenje inicijative, a najveći se nalazi u činjenici da je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izvršio povredu Ustava kao i zakone Bosne i Hercegovine kada je Stalnoj misiji BiH pri UN-u izdao instrukciju da glasa o Rezoluciji o Siriji u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija koja je usvojena 3. augusta ove godine.

Dodaje se da je, na osnovu izdate instrukcije ministra, predstavnik BiH u UN-u glasao „za“ Rezoluciju iako nije imao stav Predsjedništva BiH.

U obrazloženju se navodi da je ministar vanjskih poslova izašao iz okvira svojih nadležnosti, zloupotrijebio svoj položaj i grubo povrijedio Ustav BiH.

Osim ovog glavnog razloga, Klub poslanika SNSD-a navodi da postoji i niz drugih razloga za ovu inicijativu.