Srebrenička udruženja
0

"Zastrašivanja nas neće zaustaviti"

FENA
Udruženja "Žene Srebrenice" i "Srebreničke majke" izrazila su ogročenje najnovijim aktom Policijske stanice u Srebrenici koja je zatražila pokretanje prekršajnog postupka protiv novinarke i dopisnice "Dnevnog avaza" zbog navodnog narušavanja javnog reda i mira 12. jula ove godine.

Ova udruženja traže od visokog predstavnika Valentina Inzka i relevantnih institucija u BiH da zauzmu stav o ovom slučaju, spriječe daljnja kršenja osnovnih ljudskih prava i zaštite žrtve genocida u Srebrenici.

Srebrenička udruženja su ogorčena i činjenicom da je prijavu dobio i povratnik koji 12. jula uopće nije bio na mjestu događaja.

  • Na ovaj način nastavlja se kontinuirano zastrašivanje povratnika, a novinari i novinarke sprječavaju da obavljaju svoj posao - navode u saopćenju "Žene Srebrenice" i "Srebreničke majke".

Smatraju da je policija u Srebrenici, umjesto da je 12. jula, ali i prethodnih godina, obavljala posao časno i profesionalno, te zabranila četničko orgijanje, tog dana trenirala strogoću na bošnjačkim povratnicima.

Također, mišljenja su kako se ovim činom želi stvoriti stanje apatije i beznađa koje bi na kraju rezultiralo odlaskom Bošnjaka iz Srebrenice.

Udruženja poručuju kako ovi događaji u Srebrenici i Bratuncu zavrjeđuju osudu cijelog civiliziranog svijeta, a "organizatori četničke hajke" kažnjavanje i eliminiranje iz javnog i društvenog života.

Majke i žene Srebrenice poručuju da ih bilo kakva zastrašivanja neće omesti i zaustaviti u traganju za istinom, te da će nastaviti širiti saznanja o onom što se desilo u julu 1995. godine.

  • Poručujemo policiji da nema kazne koju naši ljudi ne mogu platiti, ali isto tako poručujemo da nema metoda kojim mogu izbrisati naše sjećanje o zlodjelima vojske i policije RS nad našim najmilijim - navode ova udruženja.