Turizam u Srebrenici
0

Zašto se ne iskorištavaju izvori Banje Guber, lovište Sušica, jezero Perućac

FENA
Srebrenica (Foto: Klix.ba)
Srebrenica (Foto: Klix.ba)
Srebrenica je prije rata bila okosnica razvoja turizma u regiji Istočne Bosne. Mineralni i ljekoviti izvori Banje Guber, lovište Sušica, jezero Perućac i drugi lokaliteti mamili su veliki broj turista. Prije rata, u ljetnim mjesecima, ovdje je svakodnevno boravilo oko 2.000 turista. Oni su pretežno koristili usluge Banje Guber i zdravstveni turizam bio je izuzetno razvijen. A kakva je situacija danas?

Prema podacima općinske Turističke organizacije, Srebrenicu je prošle godine posjetilo oko 12.000 turista. Taj broj je za pet puta manji nego što je bilo u prijeratnom periodu. Uglavnom je riječ o jednodnevnim posjetama, ali bilo je i turista koji su organizirano posjetili turistička odredišta u Srebrenici.

„Našim turistima uglavnom su primamljivi rijeka Drina i splavarenje jezerom Perućac, odnosno kanjonom rijeke Drine. Brodom se od naselja Oštrika i Klotjevac može doploviti jezerom do Višegradske ćuprije. Imamo ponudu za lovni turizam i ribolov. Trudimo se da pripremimo interesantne turističke ponude, ali finansijska kriza je glavna kočnica kako kod posjetilaca tako i kod nas samih koji radimo ovaj posao“, kaže Sead Jahić, direktor Turističke organizacije općine Srebrenica.

Općina Srebrenica nema strategiju razvoja turizma, ali je ovoj privrednoj grani dat poseban akcent. Osim započete rekonstrukicije Banje Guber i izgradnje hotela u centru grada, nije se mnogo uradilo na stvaranju atraktivne turističke ponude.

„Zadatak nam je sada da uklonimo kontejnere iz centra grada, da budu tamo gdje im je mjesto, da se asfaltiraju dijelovi ulica koji su neuredni, da zasadimo više cvijeća, da imamo uređene parkove, staze za šetanje. To nam je sve u nekom zadatku koji u što skorije vrijeme moramo ispuniti, rekla je Vesna Kočević, načelnica Odjeljenja za privredu u općini Srebrenica.

Ipak, ima i onih koji se interesuju za kulturna bogatstva. Zavičajni muzej godišnje posjeti oko 2.000 turista.

„Ono što turiste posebno zainteresuje prilikom posjete Muzeju je naša stalna arehološka postavka i rezultati iskopavanja Rimskog grada Municipuma Malverziatiuma u Skelanima, zatim izložba „Osaćanski neimari - tradiconalno graditeljstvo ovog kraja“, ističe Senad Đozić, kustos u Zavičajnom muzeju Srebrenice.

Smještanih kapaciteta za turiste u Srebrenici za sada nema osim u privatnim smještajima i jednom motelu. Ugostitelji kažu da goste mogu privući samo kvalitetnom gastronomskom ponudom.

„Imamo domaću rakiju i naša tradicionalna jela - naše supe, čorbe, bosanski lonac, naše tave. Sve to pripremamo od zdravog i kvalitetnog povrća da bi naši posjetioci bili zadovoljni“, kaže ugostitelj Avdo Purković.

Lovište Sušica i jezero Perućac nude kutak za odmor, zabavu i uživanje. Uz ljekovite vode Banje Guber i rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih turističkih objekata, Srebrenica bi, prema mišljenjima mnogih ponovo mogla postati jedno od atraktivnijih odredišta.