BiH
49

Zašto postupak u predmetu Šešelj traje 11 godina i gdje je humanost za žrtve?

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ekspert za međunarodno javno pravo dr. sc. iur. Suvad Konaković ocijenio je danas u izjavi za Agenciju Fena da su u slučaju puštanja na privremenu slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja izigrana osnovna načela Povelje Ujedinjenih naroda (UN) i Opće deklaracije o pravima čovjeka.

"Ovakvim postupanjem Haški tribunal (ICTY) izdao je osnovne principe Povelje UN-a, odnosno Pravila ICTY-a, a time i Opće deklaracije o pravima čovjeka", kazao je Konaković, komentirajući implikacije najnovijeg poteza Tribunala u Haagu, koji je izazavao ogorčenost i nezadovoljstvo žrtava, ali i reakcije u domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Ocijenio je zaprepašćujućom odluku Pretresnog vijeća ICTY-a u ovom slučaju i obrazloženje prema kojem se Šešelj (koji se tereti za zločine protiv čovječnosti) na privremenu slobodu pušta iz humanih razloga.

Konaković u tom kontekstu postavlja pitanja - gdje je humanost kada se radi o žrtvama, koje traže pravdu i ništa više, i kakvu to poruku ICTY šalje svijetu, navodeći da Šešelj već prijeti u javnim istupima i ponovno otvara "Pandorinu kutiju".

Nadalje, postavlja pitanje - hoće li spomenuta praksa ICTY-a biti nastavljena eventualnim puštanjem Zdravka Tolimira i drugih haških optuženika/osuđenika.

Konaković, istovremeno, upozorava da ICTY u predmetu "Šešelj" nije odredio nikakve uvjete koje je on dužan poštovati na privremenoj slobodi, kao ni nadzor nad optuženim da bi se on vratio u Tribunal.

"Usto, postavlja se opravdano pitanje - zašto ICTY nije efikasan i zašto postupak u predmetu Šešelj vodi toliko dugo, čak 11 godina", zaključio je, ocjenjujući upitnim dosadašnji rad Haškog tribunala.

Šešelj, koji je nakon puštanja iz haškog pritvora u srijedu stigao u Beograd, 2003. godine se predao Tribunalu, a suđenje u ovom predmetu počelo je tek 2007. godine. Prošle godine, prema pisanju medija, dijagnosticiran mu je rak.

Šešelj je optužen za ratne zločine, odnosno zločine protiv čovječnosti počinjene između 1991. i 1994. godine nad nesrpskim stanovništvom na područjima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine.

Izricanje presude Šešelju bilo je planirano za 30. oktobar prošle godine, ali je otkazano pošto je jedan od sudija izuzet zbog kontroverznog pisma u kojem je kritikovao presude Haškog suda. Trenutno se novi sudija upoznaje o dokazima iz spisa.