BiH
10

Zašto Nezavisni odbor još uvijek nije odlučivao o smjeni Gorana Zubca?

Piše: E. F.
Goran Zubac (Foto: Klix.ba)
Goran Zubac (Foto: Klix.ba)
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH još uvijek nije održao sjednicu iako je još početkom ovoga mjeseca Goran Zubac, direktor SIPA-e, osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Podsjećamo, Goran Zubac je osuđen nakon što je oglašen krivim za krivično djelo nesavjestan rad u službi, a izrečena mu je jednogodišnja zatvorska kazna koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Nema žurbe

Podsjećamo, Zubac, rukovodilac jedne od najvažnijih policijskih agencija u državi, nije reagovao na nerede do kojih je došlo 7. februara kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH te načinjena ukupna materijalna šteta od 339.522 KM.

Nezavisni odbor je zapravo nadležan za smjenu i predlaže smjenu rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH, za čiji je izbor nadležan, ako su počinili krivično djelo, odnosno ako počine tešku povredu službene dužnosti, osim za krivična djela iz oblasti sigurnosti saobraćaja.

No kako se čini, uprkos činjenici da je osuda izrečena ni manje ni više nego prvom čovjeku najvažnije policijske Agencije u državi, Nezavisni odbor ne žuri sa sjednicom na kojoj bi trebao razmatrati smjenu Zubca.

Enes Obralija, zamjenik predsjednika Nezavisnog odbora PS BiH, za Klix.ba je kazao kako sjednica još uvijek nije zakazana te da ne zna za kada je predviđeno njeno održavanje.

"Sjednicu treba zakazati predsjednik Žiko Krunić kao i predložiti dnevni red, ali on to do sada nije uradio. Naime, članove Nezavisnog odbora o tome mora obavijestit najmanje sedam dana prije održavanja sjednice", pojasnio je Obralija.

Obralija je ranije za Klix.ba kazao kako je on u nekoliko navrata jasno kazao kako razlozi za smjenu, odnosno suspenziju Zubca odavno postoje i to još od pokretanja istrage protiv njega. Danas, nakon izrečene prvostepene presude, ti uslovi su na snazi.

Žiko Krunić ne želi pojasniti

Pokušali smo i kontaktirati Žiku Krunića i potražiti odgovor na pitanje zašto sjednica NO nije održana do sada, ali predsjednik ovog parlamentarnog tijela nije odgovarao na naše uporne pozive.

Kako se čini, Nezavisni odbor ovog mjeseca neće ni zasjedati uprkos iznimno važnom pitanju kojim bi se trebao baviti.

Naime, inicijativa za suspenziju Zubca sa pozicije direktora SIPA-e i ranije je pokretana i to u vrijeme kada je Zubac bio samo optuženi, a ne i osuđenik. Međutim, takav prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH nije usvojen na Nezavisnom odboru te je pao zbog dva glasa "protiv".

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar tada je napisao rješenje o uskraćivanju prava pristupa Zupcu tajnim podacima do okončanja sudskog postupka koji se vodi protiv njega.