Reakcija Rijaseta
0

"Zašto molitva za mir nije održana u Konjević Polju?"

Sarajevo-x.com
S molitve za mir (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
S molitve za mir (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Nakon što smo u sinoćnjem izvještaju primijetili kako na molitvi za mir u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu pored predstavnika sveštenstva SPC, nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića te predstavnika Jevrejske zajednice, predsjednika sarajevske Jevrejske općine Borisa Kožemjakina, nije bio prisutan i reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, iz Rijaseta su reagirali službenim saopćenjem.

"Islamska zajednica smatra da je bilo primjerenije da se organizirala molitva za mir u Konjević Polju i da konkretan rezultat te molitve bude uklanjanje pravoslavne crkve iz dvorišta nane Fate Orlović. Koliko je poznato Vlada Republike Srpske odobrila je sredstva za izmještanje crkve iz dvorišta Fate Orlović, ali Srpska pravoslavna crkva iz nepoznatih razloga prema ovom problemu odnosi se, u najmanju ruku, čudno i protivno duhu mira i međureligijskog razumijevanje. Za Islamsku zajednicu nije sporna crkva, već je sporno ugrožavanje ljudskih prava i uzurpacija privatne imovine nane Fate Orlović", kaže se u saopćenju Rijaseta u kojem se, valjda, pojašnjavaju razlozi neprisustvovanja reisa Cerića molitvi za mir održanoj povodom Međunarodnog dana mira, ustanovljenog Deklaracijom Ujedinjenih nacija UN-a 1981. godine.

U saopćenju je rečeno kako "reisu-l-ulema, muftije i imami Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini svakodnevno se mole za mir u našoj zemlji i svijetu i u tom pravcu poduzimaju konkretne korake".

"Javnosti su poznati napori Islamske zajednice uloženi na uspostavljanje mira, saradnje i međuvjerskog razumijevanja, kao i snažno zalaganje Islamske zajednice za formiranje i rad Međureligijskog vijeća", stoji u saopćenju.