Pitanja čitalaca
0

Zašto jeftina tarifa za struju kasni 15-20 minuta?

Piše: N. J.
Čitaoci našeg portala iz Sarajeva su se obratili redakciji žaleći se kako se jeftina tarifa Elektrodistribucije ne provodi korektno. Naveli su kako ta tarifa često kasni, posebno od 23 sata i to u prosjeku 15-20 minuta, te da se isto to zna desiti i u terminu od 14 sati.

U odgovoru iz Elektrodistribucije navode kako je moguće da se radi o kvaru koji sistem može, ali i ne mora prepoznati.

"U općinama Stari Grad, Centar, Novi Grad i Novo Sarajevo kod dvotarifnih brojila postoji mogućnost i mrežno tonfrekventne komande (MTK sistem). Kod MTK-a u programirano vrijeme uključuje se signal koji se kroz mrežu i transformatorske stanice prosljeđuje do brojila i tad dolazi do izmjene tarife. No, ako je u kvaru neka od transformatorskih stanica moguće je da signal ne dođe do korisnika", navode u Elektrodistribuciji.

Takav kvar sistem može prepoznati samo ako se radi o 110 kV transformatorskim stanicama i tada, kako ističu, odmah poslije prvog poziva kupca interveniše dispečer i kvar se otklanja.

Također, može se desiti i da je kvar na MTK prijemniku kupca, te na sijalici koja signalizira da je jeftina tarifa počela.

"Tad sistem ne može registrovati kvar, ali na poziv kupca na teren će izaći elektromonterska ekipa i otkloniti kvar. Naši sugrađani mogu se obratiti našem Informativnom centru koji putem besplatnog telefona 080 001 33 prihvata prijave kvarova na elektrodistributivnoj mreži", naveli su iz Elektrodistribucije.

Šefica Informativne službe Elektrodistribucije Sarajevo Dika Mezet za Sarajevo-x.com kaže da povremeno imaju žalbi na kašnjenje sa jeftinom tarifom, te da to posebno prate penzioneri, koji veoma brzo zovu Elektrodistribuciju i prijavljuju kvar. Inače, jeftina tarifa Elektrodistribucije Sarajevo je od 23 do 8, te od 14 do 17 sati.