BiH
196

Zašto je sve slabiji odziv građana na protestima u Sarajevu?

Anadolija
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Iako protiče druga sedmica održavanja protesta nezadovoljnih i obespravljanih građana u Sarajevu, njihovi učesnici, kojih je posljednjih nekoliko dana manje nego prije, ogorčeni su sve slabijim odzivom na proteste.

Stotinjak demonstranata danas se oko podneva okupilo preko puta zgrade Predsjedništva BiH, a potom su, kao i prethodnih dana, blokirali saobraćaj u tom dijelu Titove ulice, a zatim na raskrsnici Titove i Alipašine ulice u centru Sarajeva, javlja Anadolija (AA). Demonstranti su i jučer i danas pozivali građane, prolaznike da im se priključe.

Stavovi građana podijeljeni

Ekipa AA pitala je građane koji su prolazili pored demonstranata, ne osvrčući se na njih, zbog čega ne učestvuju u protestima. Odgovori koje smo dobili govore o podijeljenim stavovima građana kada su u pitanju protesti.

Dok jedni smatraju da su protesti korisni i podržavaju ih, iako nisu fizički na protestima zbog različitih obaveza, drugi kažu da ih blokada saobraćaja podjseća na rat u BiH, kada su morali svugdje ići pješke. Neki tvrde da nemaju vremena za proteste jer moraju ići u školu, na fakultet ili na posao, dok pojedini smatraju da protesti uz blokadu ulica i raskrsnica otežavaju život samo građanima, a ne vlastima.

“Građani koji traže svoja prava, neka nastave, ali neka ostave nas, ostale građane, na miru! Ja, kao u ratu, moram ići pješke svojoj kući, definitivno to je nedopustivo. Ne mogu ugrožavati nas ostale građane“, kazala je Amila Omersoftić, dodavši da bi se ona pridružila protestima kada bi oni bili legitimni i održavali se na određenom mjestu i prostoru koji neće uticati na svakodnevne aktivnosti ostalih ljudi.

“Ne učestvujem na protestima jer je slab odziv, a i nemam vremena, radim“, pojasnio je građanin koji je želio ostati anoniman.

Neki od ispitanika su naglasili važnost mirnih protesta, bez nasilja i lošeg utjecaja na javnost, dok je jedna grupa starijih osoba, kao razlog za neučestvovanje navela zdravstvene probleme.

Na dašanjem protestu okupio se osjetno veći broj mlađih osoba u odnosu na prethodne dane, kada su većinom protestovali penzioneri.

Gdje su nezaposleni sa biroa

Demonstrant i student Alen Alić (22) podržava proteste od prvog dana mirnih protesta. On kaže da se želi zaposliti kada završi fakultet, ali da to bude bez traženja veze ili plaćanja.

“Ne podržavam nasilje koje se desilo, ali, evo, ovo što mi radimo ovdje već 13 dana je dokaz da se ne može bez nasilja. Sramota me Sarajlija koji ne izlaze na ulice, jer mi smo ovdje došli da se borimo za 95 posto građana“, rekao je Alić.

On je pozvao sve građane da u subotu izađu na masovne proteste, kada će se, prema određenim nezvaničnim najavama, protestima pridružiti veliki broj studenata.

“Bruka i sramota za sve studente Univerziteta u Sarajevu, a posebno za predsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Ahmeda Nurkovića, koji nije mogao skupiti ni 50 studenata“, poručio je Alić.

Amela Žunić je diplomirani inžinjer poljoprivrede, ima 31 godinu i pet godina je na birou. Kaže da ne može uvijek prisustvovati protestima, jer ima bebu, ali da dolazi koliko može često. Ona je također pozvala mlađu populaciju da se bori za svoja prava, jer kako je istakla i oni će sutra biti na birou.

“Mislim da je ovo jedina solucija da dođe do promjena. Ne mogu da vjerujem da ima ovako malo ljudi, gdje su ti ljudi sa biroa? Ne znam jesu li zaista toliko lijeni ili misle da neće ništa promijeniti izlaskom na ulice“, pita se Žunić.