Ko (ne)štiti prava muzičara
9

Zašto je otkazan koncert benda Galija u Slogi

Piše: J. H.
Grupa Galija
Grupa Galija
Koncert popularne srbijanske grupe Galija, koji se ovog vikenda trebao održati u sarajevskom klubu Cinemas (bivša Sloga), je otkazan. Razloge za ovo potražili smo kod Agencije Panta Rhei, organizatora koncerta, iz koje optužuju Asocijaciju muzičkih stvaralaca BiH (AMUS) za otkazivanje ovog događaja.

Prema riječima Mesuda Rizve, direktora Agencije Panta Rhei, problemi su se javili nakon što je 21. 06. Agencija Sine Qua Non izgubila licencu za zastupanje i zaštitu autorskih prava umjetnika i izvođača a ta ista licenca je dodijeljena Asocijaciji muzičkih stvaralaca BiH. Prema Rizvinim riječima, o ovim promjenama Agenciju Panta Rhei niko zvanično nije obavijestio.

"Jučer prijepodne me je Mirza Hajrić nazvao iz AMUS-a i pitao me zašto ne dolazimo potpisati ugovor o održavanju koncerta. Upitao sam ga kako misli, jer zvanično još ništa nije izašlo. Meni je svejedno, plaćao Sine Qua Nonu ili AMUS-u. Dakle, samo sam tražio zvaničan dokument i obrazloženje. Hajrić je rekao i da će mi policiju poslati", kaže Rizvo.

Mirza Hajrić, nekadašnji direktor Agencije Sine Qua Non, a danas generalni direktor Stručne službe AMUS-a, tvrdi da su na vrijeme i u zakonskom roku obaviješteni o prijenosu licence i zahtjevu za prijavu koncerta.

"Moja je pretpostavka da je ocijenio da koncert neće biti uspješan i da je izmislio razlog da ga otkaže i okrivi nekog drugog. Javnost je upoznata o tome da su nedavno Panta Rhei i Mesud Rizvo organizovali koncert u klubu Cinemas (bivša Sloga) i da je došlo manje od 50 ljudi", kaže Hajrić.

U Agenciji Sine Qua Non tvrde da Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine 21. 06. 2012. godine "nije dao dozvolu/licencu AMUS-u za prava umjetnika izvođača" i, kako kažu, "istina je da nije oduzeo dozvolu Sine Qua Non Agenciji za zastupanje i zaštitu autorskih prava za prava umjetnika izvođača".

U Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine nam je potvrđeno da je je AMUS-u ipak navedenog datuma dodjeljena licenca za prava umjetnika izvođača.

Rješenje kojom se oduzimaju prava Agenciji Sine Qua Non i ista se dodjeljuju Asocijaciji muzičkih stvaralaca BiH (AMUS)
Rješenje kojom se oduzimaju prava Agenciji Sine Qua Non i ista se dodjeljuju Asocijaciji muzičkih stvaralaca BiH (AMUS)
Iz Agencije Panta Rhei se izvinjavaju svima koji su se radovali koncertu Galije, a koji je otkazan. Ujedno, najavljuju i tužbu protiv svih onih koji su, kako kažu, krivci za to što koncert ove popularne srbijanske grupe nije održan.