BiH
0

Zašto je BiH isključena iz Svjetske kinološke asocijacije?

FENA
Kinološka asocijacija - Unija u BiH će ovih dana ponovo aplicirati za prijem u Svjetsku kinološku organizaciju (FCI), s obzirom na to da je jedina registrovana takva organizacija u BiH i tako vratiti Bosnu i Hercegovinu na mjesto koje joj pripada, saopćio je Upravni odbor Bosanskog kinološkog saveza, članice Kinološke asocijacije-Unije u BiH.

Svjetska kinološka federacija (FCI) nedavno je donijela odluku o isključenju Kinološke asocijacije-Unije u BiH iz svog članstva, s obrazloženjem da ne zna ko je predstavnik kinologije Bosne i Hercegovine. Naime, FCI insistira na samo jednoj organizaciji koja okuplja sve kinologe jedne zemlje, što u Bosni i Hercegovini, po informacijama koje je dobivala iz Republike Srpske, nije slučaj, s obzirom na to da oni ne prihvataju organizaciju sa sjedištem u Sarajevu već insistiraju na svojoj organizaciji iz Banje Luke, navodi se u saopćenju.

Mali broj disidenata i isključenih članova kinoloških saveza iz Federacije priključio se politički orijentiranim pojedincima iz RS-a insistirajući na tri nacionalna saveza, u kojima bi narodi i u kinologiji bili utjerani u nacionalne torove. Njihova ideja je da Republika Srpske daje samo Srbe u Skupštinu i organe kinološke asocijacije, Hercegovina Hrvate, a ostali dio Federacije Bošnjake, što je svakom razumnom čovjeku i kinologu neprihvatljiva.

-Kinološka asocijacija-Unija u BiH na takve prijedloge nije mogla pristati i nije bilo moguće naći kompromis s grupom koja i nije nigdje registrirana, samim tim radi mimo zakona, nezakonito prikupljajući pozamašne novčane iznose, što im je i jedini cilj, navodi se.

Određeni broj osoba, okupljenih oko Kinološkog saveza Republike Srpske, krajem 2007. započeo je aktivnosti rušenja krovne kinološke organizacije radi stvaranja paralelne organizacije sa sjedištem u Banjoj Luci, a sve praćeno jakom podrškom onih medija iz Republike Srpske koji podržavaju rušenje svega što je na nivou Bosne i Hercegovine.

Sve ovo, uz jako lobiranje iz Srbije, je plasirano prema Svjetskoj kinološkoj federaciji (FCI) koja je, na kraju, donijela odluku o isključenju naše organizacije iz svog članstva.

Lažni kinolozi su tako prave ljubitelje pasa i kinologije uzeli kao taoce misleći samo na svoj interes, materijalnu korist i političke ambicije a Bosna i Hercegovina je izgubila članstvo u FCI-u.

U međuvremenu, saopćio je Bosanski kinološki savez (BKS), sa savezima susjednih zemalja sačinit ćemo ugovore o suradnji i na taj način, barem dijelom, amortizovati štete zbog novonastale situacije nastavljajući s radom i manifestacijama. Također se nastavlja i školovanje kinoloških sudija.

BKS je pozvao kinologe BiH da nastave podržavati Kinološku asocijaciju -Uniju u BiH, jedinu registrovanu, pa time i legalnu, u državi, i na taj način spriječe razaranje kinologije Bosne i Hercegovine.

Upozorio je i na pojavu nevažećih rodovnika koji se nude u kafanama i na ulici što ih, "putem svojih dilera, na prostoru Federacije BiH, nudi Kinološki savez Republike Srpske", saopćio je Upravni odbor Bosanskog kinološkog saveza, članice Kinološke asocijacije - Unije u BiH.