Nevladine organizacije
0

Zaštititi nacionalni park "Prenj - Čvrsnica - Čabuilja"

FENA
Prenj (Foto: Leonardo Đogas)
Prenj (Foto: Leonardo Đogas)
Povodom još uvijek neriješenog pitanja izgradnje autoputa na koridoru 5-C kroz netaknute dijelove budućeg nacionalnog parka "Prenj - Čvrsnica - Čabulja" jučer je u Sarajevu, u prostorijama Eko akcije, održan sastanak nekoliko nevladinih organizacija (Fondeko, Re:Element, WWF, Green Tour, Centar za životnu sredinu i Eko akcija).

Zastoj procedure proglašenja tog područja nacionalnim parkom označen je kao neprihvatljiv i dogovoreno je da se pokrene niz aktivnosti s ciljem da se pomogne da ovo jedinstveno područje konačno bude proglašeno nacionalnim parkom i tako konačno bude zaštićeno od daljnje devastacije.

Učesnici su se dogovorili da se kampanja proglašenja nacionalnog parka usmjeri i na međunarodni nivo kako bi se osiguralo da krediti međunarodnih finansijskih institucija budu upotrijebljeni na način koji neće narušiti prirodne rijetkosti ovog zaštićenog područja.

Članice Inicijative pozivaju sve organizacije i pojedince, zaljubljenike u Prenj, Čvrsnicu i Čabulju, da im se pridruže, saopćeno je iz nevladine organizacije Eko akcija.