BiH
0

Zaštititi borce za ljudska prava

FENA
Helsinški komitetet za ljudska prava u BiH oglasio se saopštenjem povodom ubistva aktiviste za ljudska prava Duška Kondora.

"Surovo ubistvo Duška Kondora, aktiviste na polju ljudskih prava, još jednom je stavilo na dnevni red položaj boraca za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Nakon perioda u kome su ovi akteri civilnog društva bili diskretno na udaru nosilaca vlasti, kada su zlostavljani, kada im je prijećeno i kada im je onemogućavano normalno obavljanje posla, ušli smo u fazu kada se nosioci policijske, sudske a počesto i političke vlasti, upiru da ništa ne urade kako bi zaštitili ličnu bezbijednost i integritet boraca za ljudska prava i članova njihovih porodica. Policija je bila informisana o prijetnjama Dušku Kondoru, a nije čak ništa učinila da oduzme automatsko oružje onome ko će postati ubica Duška Kondora. Istovremeno, nadležni organi nisu poslali na odsluženje pravosnažne zatvorske kazne čovjeka od koga se samo mogao očekivati kriminal i zločin.

Ne tako davno, jedan drugi istaknuti aktivista, Mladen Mimić iz Milica, bio je žrtva pokušaja ubistva od strane onih kojima je smetala Mimićeva nepokolebljiva borba za prava čovjeka. Počinioci ovog zlodjela su još uvjek na slobodi i nisu privedeni pravdi.

Jajački aktivista Eduard Sklenar, nakon nebrojenih prijetnji, podmetanja eksploziva pred njegovu kuću i upornog nečinjenja od strane policije, bio je praktično prinuđen da zatraži azil van Bosne i Hercegovine da bi zaštitio svoj život.

Ovaj djelimičan spisak zaštitnika ljudskih prava koji su u opasnosti potvrđuje da vlasti ignorišu obavezu da zagarantuju ličnu sigurnost svakom građaninu koji boravi u ovoj zemlji s tim što i po međunarodnim konvencijama, uključujući i UN-ovu Deklaraciju o pravima i odgovornostima pojedinaca, grupa i društvenih tijela u promicanju i zaštiti univerzalno priznatih ljudskih prava i temeljnih sloboda, imaju izričitu dužnost i odgovornost prema borcima za ljudska prava.

Prava mjera stvari bi bila nakon tragedije koja je pogodila Duška Kondora i njegovu porodicu, da neko preuzme odgovornost i izvuče posljedice za ovaj događaj, uključujući i podnošenje ostavke i prihvatanje drugih moralnih i zakonskih posljedica. No, u ovoj državi u kojoj ne vlada pravo i u kojoj su nosioci vlasti, čast izuzecima, lišeni moralnih skrupula, ovo očekivanje liči na utopiju. No, svakako Helsinški komitet za ljudska prava u Bosni i Hercegovini i svi drugi koji brane ljudska prava i slobode imaju pravo da zahtijevaju kako potpuno rasvjetljavanje ubistva Duška Kondora i egzemplarno kažnjavanje njegovog ubice, tako i ozbiljne mjere kako se nešto slično nikada više ne bi ponovilo u Bosni i Hercegovini" navodi s eu saopštenju HK u BIH koje potpisije Srđan Dizdarević.