BiH
0

Zaštita intelektualnog vlasništva

FENA
U Sarajevu je danas obilježen završetak Regionalnog projekta CARDS 2002. – prava industrijskog i intelektualnog vlasništva koji je pokrenula Evropska unija kako bi podržala ekonomski razvoj u regionu s naglaskom na područja zaštite i provedbe prava intelektualnog vlasništva.

Korisnici ovog programa bili su Albanija, BiH, Hrvatska, Makedonija, Srbija i Crna Gora, a njegova vijednost bila je 2,25 miliona eura. Implementiran je uz podršku Evropskog zavoda za patente i Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo.

Kako je istaknula na konferenciji za novinare direktorica Instituta za standarde, mjeriteljstvo i intelektualno vlasništvo BiH Lidija Vignjević, patenti, žigovi i industrijski dizajn su osnovna prava za zaštitu inovativnih tehničkih proizvoda i ta prava osiguravaju konkurentnost preduzeća na tržištu, pa je već tokom realizacije projekta Institutu u BiH, između ostalog, podneseno oko 60 hiljada zahtjeva za registraciju međunarodnog žiga i 2.600 zahtjeva za patente.

Projekt je uključivao kurseve, seminare o unapređenju intelektualnog vlasništva, harmonizaciji legislative, podizanju svijesti kompanija o važnosti zaštite intelektualnog vlasništva, a u njega je bilo uključeno oko 2.000 osoba, dok je iz BiH učestvovalo njih 100.

Prema riječima generalnog menadžera za sve regionalne projekteCARDS – prava industrijskog i regionalnog vlasništva Hendrika van Maelea zaštita znanja kroz intelektualno vlasništvo je od ključne važnosti jer štiti inteligentne tehnologije i produkte od nezakonitog kopiranja. Kako je istaknuto, samo tokom 2005. godine u Kantonu Sarajevo je zaplijenjeno oko 60.000 piratskih nosača zvuka.

BiH ima nekoliko potpisanih sporazuma i ugovora u vezi sa zaštitom intelektualnog vlasništva, ali prema Maeleovim riječima, ostaje još mnogo posla da se uradi.

Tokom provedbe projekta u CARDS aktivnostima je učestvovalo više od 1.200 eksperata iz regiona.